Wilgotny w środku, z dodatkiem sera pleśniowego i czosnkową nutą smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i lekko przestudzony z kuflem zimnego piwa :)
35 min
Składniki:
260 g mąki pszennej
80 g masła
1 łyżeczka musztardy w proszku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
130 g sera rokpol + 10 g na posypanie
natka pietruszki do posypania
Angielski scone z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, musztardę i masło na konsystencję mokrego piasku. Następnie dodajemy mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszony ser rokpol. Zagniatamy ciasto, przekładamy do wysmarowanej formy 20 cm. Wierzch posypujemy jeszcze serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni około 15- 20 minut. Po wyjęciu posypujemy natką pietruszki. Gotowe.
Komentarze