Andrzejkowe paluchy

  • wyświetlono: 384 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszne, chrupiące, długo zachowują świeżość... Polecam.

pao77
  • 120min

Składniki

- 500 g mąki pszennej

- saszetka suszonych drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 2 łyżeczki soli

- 1/2 szklanki oliwy

- 1 szklanka ciepłej wody

Dodatkowo:

- 1 białko

- trochę maku i sezamu do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Andrzejkowe paluchy

  • Andrzejkowe paluchy1. Drożdże wymieszać z mąką, solą i cukrem, następnie dodać wymieszaną z ciepłą wodą oliwę. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.Wyrośnięte ciasto podzielić na części, każdą część dość cienko rozwałkować i wykrawać z ciasta równe paseczki o szerokości 2 cm. Paseczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ponacinać nożem w poprzek, smarować białkiem i posypać makiem i sezamem.
  • Andrzejkowe paluchy2. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut, aż paluchy się ładnie zrumienią.

Porady

Paluchy można także posypać solą morską lub kminkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniapaluchyandrzejki

Komentarze

Podobne przepisy

Paluchy śmietankowo- czekoladowe

Dodane przez: rzelkazag

Śmietankowo- czekoladowe paluchy

Szybkie i proste w przygotowaniu...

paluchy z gotowanych ziemniaków

Dodane przez: wiola

Ziemniaczane paluchy

Smaczna i szybka przekąska .

image-0jwsscr

Dodane przez: monika016

Czosnkowe paluchy drożdżowe

Te paluchy znikają z talerza szybciej...

Paluchy pizzowe  z book me a cookie

Dodane przez: PolskaGotuje

Paluchy pizzowe

Cieplutkie, pizzowe, idealne na...

Ziołowe paluchy z ciasta francuskiego

Dodane przez: AnetaSłużałek

Ziołowe paluchy z ciasta francuskiego

Szybko można przygotować te paluchy...

francuskie paluchy

Dodane przez: aliss06

Skręcane paluchy nadziane pieczarkami

Przekąska idealna na każdą okazję.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE