Andrzejkowe krewetki

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

eleganckie i szybkie danie na każdą okazję. Idealne na imprezy !

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -400g krewetek w rozm. 30-40 (zamrożonych, blanszowanych)
    -100 g masła
    -pęczek pietruszki
    -białe wino pół wytrawne 100ml
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -6 dużych ząbków czosnku
    -cytryna lub limonka?
    -sół

Andrzejkowe krewetki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na połowie masła podsmażyć drobno posiekany czosnek ok 2 min. Następnie wrzucić krewetki i smażyć z czosnkiem po 1,5 min z każdej strony. Zalać krewetki winem, dusić do całkowitego odparowania wina. Następnie dodać pozostałe masło, ponownie obsmażyć krewetki z każdej strony. Zdjąć danie z ognia, dodać posiekana pietruszkę, posolić, skropić oliwą z oliwek. Całość zamieszać, na końcu skropić cytryna

Porady

Podawać z ciepłymi grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy