Ciasto Anansowiec

  • wyświetlono: 3579 |
  • dodany do książki kucharskiej: 21 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto warstwowe,świetne połączenie smaków,gwarantuję że każdemu będzie smakowało.

beniawojt
  • 90min

Składniki

na biszkopt:
4 jajka
100 g cukru kryształu
120 g mąki tortowej
2 łyżki oleju
1 łyżka mleka
2 łyżeczki sok z cytryny
szczypta soli

na bezę kokosową:
4 białka
3/4 szklanki cukru kryształu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g wiórek kokosowych

na krem:
puszka ananasa w syropie(565g)
1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru kryształu
4 żółtka
1 budyń śmietankowy(40g)
200 g masła

dodatkowo:
tabliczka białej czekolady
płatki migdałowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Anansowiec

  • 1. Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą masę,dodać sok z cytryny i jeszcze przez chwilkę ubijać,następnie dodać olej i mleko krótko wymieszać przy pomocy miksera na końcu stopniowo dodawać przesianą mąkę,delikatnie mieszając łyżką.
    Ciasto wylać do blaszki 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia piec w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut,ostudzić i zdjąć papier.
  • 2. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier,następnie dodać mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe dokładnie wymieszać łyżką.
    Gotową bezę wyłożyć do blaszki 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia,wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec przez 20-25 minut,ostudzić.
  • 3. Ananasa odcedzić ze syropu,dobrze odcisnąć i pokroić w kostkę,odcedzony syrop przelać do szklanki,jeżeli jest nie pełna uzupełnić wodą,przelać do garnka i zagotować z cukrem.
    Mleko zmiksować z proszkiem budyniowym i żółtkami,a następnie wlać na gotujący się syrop i cały czas mieszając ugotować budyń,zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
    Po tym czasie miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę stopniowo dodając zimny budyń na koniec dodać pokrojonego ananasa i wymieszać łyżką.
    Gotowy krem wyłożyć na zimny biszkopt,wyrównać,przykryć bezą kokosową.
  • 4. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej(czyli włożyć do miseczki i postawić na garnku z gotującą się wodą)płynną czekoladą polać wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi.
    Schłodzić w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaciasto z owocamibiszkopt z krememciasto z ananasemciasto z kokosemciasto warstwowebiszkopt a masą budyniowąbiszkopt z czekoladą i płatkami migdałowymi

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Monte

Dodane przez: dorota w

Ciasto Monte

Ciasto które smakiem bardzo przypomina...

michałek

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto Michałek

Pyszne ciasto z dodatkiem cukierków...

Ciasto chrupek

Dodane przez: ewaeu

Ciasto chrupek

Lubię , jak w cieście coś chrupie....

image-0nktxrn

Dodane przez: Teodorka

Ciasto Kubanka

Błyskawicznie znika z talerzy....

Ciasto Advokacik

Dodane przez: mysweetalife

Ciasto Advokacik

Przepyszne ciasto wysoko procentowe.

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE