Ananasy w cieście francuskim z sosem z sera białego

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis zdobyty na włoskim kursie gotowania- i już kilkukrotnie wykonany u mnie w domu. Łatwo, szybko i pysznie;)

  • 30 min

Składniki:

  • 250 gram ciasta francuskiego- można kupić lub zrobić
    3-4 łyżki mleka
    6- 8 plasterków ananasa z puszki
    40 gram cukru ciemnego(ale może być i biały)
    Krem:
    200 gram delikatnego sera białego
    ¼ szklanki wody
    1 limonka- lub cytryna
    2 łyżki cukru ( jeśli mamy mało słodki ser to dokładamy więcej cukru)

Ananasy w cieście francuskim z sosem z sera białego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananasy odsączyć i pokroić na pół lub 3 części. Ciasto francuskie pokroić na paski 3-4 centymetrowe. Każdym z nich owinąć kawałek ananasa, posmarować mlekiem i posypać cukrem. Tak przygotowane ciasteczka zapiekamy 10-15 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni.
    Zetrzeć skórkę z limonki a resztę pokroić w drobne plasterki. Plasterki wymieszać z wodą i cukrem- wrzucić plasterki limonki i na małym gazie gotować ok 5 minut- do odparowania części wody. Po 2-3 minutach odsączamy uzyskany płyn. Ser wyrabiamy malakserem dokładając sok z wodą i startą skórkę.

Porady

Ciasteczkami zajadamy się zanurzając je w przygotowanym serze, mogą być też serwowane z bitą śmietaną lub bez dodatków- bo i w tej formie są pyszne. Smacznego;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy