Ananasowe cakesicles to większa wersja znanych cake popsów, czyli ciasta oblanego czekoladą. Tym
Razem środek skrywa ciasto szpinakowe z mascarpone i białą czekoladą.
Ananasy cakesicles z ciastem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak zblendować. Suche składniki przesiać do osobnej miski. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę w osobnej misce. Dodać ekstrakt waniliowy, olej, szpinak i suche składniki. Całość dokładnie wymieszać ręcznie i przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 30-40 min. do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wystudzić na kratce i pokruszyć drobno.
2.Czekoladę do masy z ciastem rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciasta szpinakowego dodać rozpuszczoną czekoladę i mascarpone, całość zagnieść bardzo dokładnie, żeby ciasto tworzyło jedną masę, która się klei do siebie. Odmierzyć 40g kawałki ciasta. Bardzo dokładnie wylepić nim foremki do cakesicles i wbić patyczki do lodów. Foremki włożyć do zamrażarki na godzinę.
3.Czekoladę do oblewania cakesicles rozpuścić w kąpieli wodnej i zabarwić: większą część na żółto, mniejszą osobno na zielono. Na papierze do pieczenia wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego z niewielkim otworem zieloną czekoladą liście przypominające liście ananasa. Schować do lodówki, aż czekolada zastygnie.
4.Wyjąć cakesicles z zamrażarki i foremek i zmrożone maczać w żółtej czekoladzie. Pozwolić nadmiarowi czekolady spłynąć z powrotem do kubeczka, a gotowe cakesicles układać na desce z papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki, żeby czekolada zastygła.
5.Za pomocą rękawa cukierniczego z małym otworem wyciskać wzór na ananasach żółtą czekoladą. Zieloną czekoladą połączyć na górze liście z resztą cakesicles i zostawić do stężenia.
Komentarze