Ananasy cakesicles z ciastem szpinakowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Ananasowe cakesicles to większa wersja znanych cake popsów, czyli ciasta oblanego czekoladą. Tym
Razem środek skrywa ciasto szpinakowe z mascarpone i białą czekoladą.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO SZPINAKOWE:
    1 jajko
    3/4 szklanki mąki krupczatki,
    1/4 szklanki cukru,
    1/2 łyżeczka proszku do pieczenia,
    ¼ łyżeczki sody,
    50ml oleju
    1 Łyżeczka aromatu waniliowego,
    65g świeżego szpinaku

    CAKESICLES:
    Ciasto szpinakowe z powyższego przepisu
    65 g mascarpone
    40g roztopionej białej czekolady

    DEKORACJA I WYKOŃCZENIE:
    200g białej czekolady do oblania ciasta
    żółty barwnik do czekolady
    20-30g białej czekolady
    zielony barwnik do czekolady

    silikonowe formy do cakesicles/lodów
    patyki do lodów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto szpinakowe Ciastka

Ananasy cakesicles z ciastem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak zblendować. Suche składniki przesiać do osobnej miski. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę w osobnej misce. Dodać ekstrakt waniliowy, olej, szpinak i suche składniki. Całość dokładnie wymieszać ręcznie i przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 30-40 min. do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wystudzić na kratce i pokruszyć drobno.
  • 2. Czekoladę do masy z ciastem rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciasta szpinakowego dodać rozpuszczoną czekoladę i mascarpone, całość zagnieść bardzo dokładnie, żeby ciasto tworzyło jedną masę, która się klei do siebie. Odmierzyć 40g kawałki ciasta. Bardzo dokładnie wylepić nim foremki do cakesicles i wbić patyczki do lodów. Foremki włożyć do zamrażarki na godzinę.
  • 3. Czekoladę do oblewania cakesicles rozpuścić w kąpieli wodnej i zabarwić: większą część na żółto, mniejszą osobno na zielono. Na papierze do pieczenia wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego z niewielkim otworem zieloną czekoladą liście przypominające liście ananasa. Schować do lodówki, aż czekolada zastygnie.
  • 4. Wyjąć cakesicles z zamrażarki i foremek i zmrożone maczać w żółtej czekoladzie. Pozwolić nadmiarowi czekolady spłynąć z powrotem do kubeczka, a gotowe cakesicles układać na desce z papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki, żeby czekolada zastygła.
  • 5. Za pomocą rękawa cukierniczego z małym otworem wyciskać wzór na ananasach żółtą czekoladą. Zieloną czekoladą połączyć na górze liście z resztą cakesicles i zostawić do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować