ANANASOWY DESER "MIMOZA"

0 (0 ocen)

  • 60 min

I w tym roku tradycji stało się za dość i na Dzień Kobiet przygotowałam deser przypominający gałązkę mimosy. Tą delikatną, pięknie pachnącej, żółtą akacją obdarowywane są wszystkie panie we Włoszech w dniu ich święta.  

  • 60 min

Składniki:

  • na 6-8 porcji

    na biszkopt:
    4 jajka
    7 łyżek cukru
    100 g mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju np.rzepakowego
    3 łyżki wody
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    szafran lub kurkuma lub żółty barwnik spożywczy
     
    na krem:
    200 ml zalewy z ananasa
    300 ml tłustego mleka
    2 jajka
    120g cukru
    30 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
    skórka z cytryny
    szczypta soli

    dodatkowo:
    puszka ananasa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ananasowy deser "mimoza" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ANANASOWY DESER MIMOSA 
1. Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek i ubij mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, a następnie żółtka. Aby biszkopt miał intensywniejszy żólty kolor w wodzie rozpuść troszkę szafranu lub kurkumy lub barwnika i ciągle ubijająć dodaj do białek, dodaj również olej i wodę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i delikatnie połącz z masą przy pomocy szpatułki.
    Dno blaszki (u mnie okrągła o średnicy 26 cm) wykłóż papierem do pieczenia, a boki posmarój olejem. Wylej ciasto do foremkii piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 30 - 35 min. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 minut, po czym wyjmij ciasto i wystudz na 'kratce'. Jeśli na biszkopcie podczas pieczenia powstała brązowa skórka odkrój ją. Ciasto pokrój w małą kosteczkę.
  • ANANASOWY DESER MIMOSA 
2. Przygotuj krem budyniowy (la crema pasticcera)Cytrynę obierz cieniutko ze skórki (tylko żóltą część, biała jest gorzka!). Do dość dużego garnka wlej mleko, zalewę z ananasa,skórkę z cytryny i doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz ogień.
    W misce ubij trzepaczką cukier z jajkami do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz szczypte soli i połącz z resztą składników.
    Wyciągnij z podgrzanego mleka skórkę i wlewaj do masy jajecznej małym strumieniem, ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki. Tak przygotowaną miszankę wlej z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewaj do momentu, aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy cytrynowy smak dodaj trochę startej na bardzo drobnych oczkach skórki z drukiej świeżej cytryny.
    Gotuj ciągle mieszając prze ok. 2-3 min.Przestudź trochę krem( od czasu do czasu mieszając).
  • 3. Jeśli ananas jest w plastrach odsącz go z zalewy pokrój w kosteczkę.
  • ANANASOWY DESER MIMOSA 
4. W salaterkach układaj warstwami krem, ananas i pokrojony biszkopt do momentu wyczerpania składników. Ostatnia warstwa każdego deseru powinna być wykończona wartwą biszkoptowych kwadracików. I oto Wasze deserki Mimosa sąt gotowe, czyż nie są piękna i nie przypomina wyglądem tej prawdziwej. Wstaw do lodówki, aby się schąłodziły i podawaj.
    Buon Appetito.
     

Porady

Zalewę z ananasa można zastąpić mlekiem i przygotować klasyczny krem budyniowy. Jeśli wolisz deser z kremem waniliowym. Zamiast cytryny dodaj wanilię. Przekrój wzdłuż laskę wanili, przesuwając ostrzem noża wyciągnij wszystkie nasionka, dodaj do podgrzewającego sie mleka, do mleka dodaj również skórkę z wanilii, która odda cały swój smak, wyciąganij ją w momencie gdy dodajesz mleko do ubitej masy jajecznej.   Możliwe, że z podanej porcji pozostanie Wam trochę biszkoptu.   .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować