Ananasowo-kokosowe tiramisu z likierem pinacolada

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jakiś czas temu otrzymałam kilka butelek likieru. Dzięki jednej z nich powstał ten bardzo pijany deser ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowych biszkoptów do tiramisu (3 warstwy- 350g)
    1 puszka ananasa krojonego (waga netto 565g)
    150g wiórek kokosowych
    60g herbatników kakaowych
    20g budyniu śmietankowego
    300ml likieru pinacolada

Ananasowo-kokosowe tiramisu z likierem pinacolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty nasączamy 1. 100g wiórek kokosowych zalewamy 250ml likieru pinacolada, mieszamy odkładamy do lodówki na min. godzinę.
    Biszkopty rozkładamy na papierze do pieczenia i nasączamy za pomocą łyżki pozostałym likierem z każdej strony.
  • gotujemy budyń 2. Sok z ananasa odcedzamy. Powinno go być ok szklanki. 1/3 odlewamy i mieszamy z budyniem śmietankowym, po czym wlewamy do gotującej się reszty soku. Studzimy, a następnie mieszamy z kokosem nasączonym likierem. Masę schładzamy ok 15 minut w lodówce.
  • Kruszymy herbatniki 3. Herbatniki drobno kruszymy, a resztę kokosu delikatnie rumienimy na patelni.
  • przełożenie 4. Przełożenie:
    1 płat biszkoptu - 1/3 masy ananasowo-kokosowej - 1/3 pokruszonych herbatników- 2 płat biszkoptu - 1/2 masy ananasowo-kokosowej - 1/2 pokruszonych herbatników - 3 płat biszkoptu.
    Pozostałą masę łączymy z ananasem z puszki oraz resztą pokruszonych herbatników i wykładamy na wierzch lekko dociskając. Boki wygładzamy i całość posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce najlepiej kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy