Ananasowo - jagodowe oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jasne:
Białka ubić na sztywno razem z cukrem. Dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać.
2.Ciasto ciemne:
Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej i wszystko razem wymieszać. Na blaszkę wyłożyć na przemian jasne i ciemne ciasto. Przeciągnąć widelcem aby powstały "esy-floresy". Upiec ciasto w temp 180*C przez ok. 30-35 min.
3.Masa ananasowa:
Ananasa odsączyć z soku. Pokroić w drobna kostkę. Sok wlać do szklanki, uzupełnić wodą tak, żeby powstało 1,5 szklanki płynu. Szklankę płynu wstawiamy na gaz i zagotowujemy. W pozostałym płynie rozpuszczamy budyń,dodajemy cukier, żółtka i mąkę. Masę wlewamy na gotujący się płyn. Gotujemy ok. 2 min. Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec wrzucamy pokrojone ananasy.
4.Przełożenie:
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Ciasto po upieczeniu i przestygnięciu przekroić na pół. Na jednej warstwie rozsmarować połowę masy anansowej - na krem ułożyć po skosie biszkopty nasączone w kawie. Pomiędzy biszkopty ułożyć jagody i zalać mocno tężejącą galaretką - na galaretkę wyłożyć druga połowę kremu - całość przykryć drugim plackiem.
Komentarze