Ananasowiec

4.5 (158 ocen)

Delikatne ciasto, w którym główna rolę spełnia ananas. Ciasto najlepsze na następny dzień, gdy masa stężeje.

Składniki:

  • - Biszkopt z 5 jaj
    - 1 puszka ananasów
    - 1 budyń śmietankowy
    - 1 galaretka cytrynowa
    - 0,5l śmietany kremówki
    - 3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Ananasowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt z 5 jaj i przekroić go na 2 płaty.
  • 2. Ananas odcedzić i pokroić w drobną kostkę. Syrop ananasowy uzupełnić wodą do uzyskania 3 szkl. (0,75l) Odlać z tego rozcieńczonego syropu 1/2 szkl. i rozprowadzić w niej budyń (jeśli jest bez cukru to należy dodać wymaganą ilość). Pozostały syrop zagotować dodać 3 łyżki cukru, wlać rozprowadzony budyń, chwilkę pogotować i wsypać galaretkę (proszek) --> nie gotować już. Wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. Ubić kremówkę, następnie miksując dodawać zimny budyń. 2/3 tak otrzymanej masy połączyć z pokrojonym ananasem a 1/3 pozostawić. Obie masy włożyć do lodówki na ok 15-20min. Na warstwę biszkoptu wylać masę z ananasem, przykryć drugim płatem i wylać na wierzch pozostałą masę bez ananasa.
  • 4. Wierzch ciasta można potrzeć biszkoptami, kokosem lub czekoladą.

Porady

Przełożenie ciasta: Biszkopt - Masa z ananasem - Biszkopt - Masa bez ananasa - Potarta czekolada Rozmiar blaszki do pieczenia: 24x34cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować