Ananasowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rozpływający się w ustach klasyczny i nieskomplikowany deser

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    3 szkl. mleka
    3 pełne łyżki mąki pszennej
    3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    3 żółtka
    1,5 kostki masła

    Dodatkowo:
    puszka ananasów
    30 dag delicji o dowolnym smaku
    2 galaretki ananasowe lub cytrynowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Biszkopty Galaretki

Ananasowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut.
  • 2. Krem: 1,5 szkl. mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 2 szkl. wody, ananasy osączyć z zalewy.
  • 4. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową położyć biszkopt delikatnie naponczowany sokiem z ananasów, na biszkopt połowę kremu, ułożyć delicje, przykryć drugą częścią kremu, ułożyć ananasy i zalać tężejącą galaretką.

Porady

Moja tortownica ma średnicę 26 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Delicje Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować