1.Biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut.
2.Krem: 1,5 szkl. mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
3.Galaretkę rozpuścić w 2 szkl. wody, ananasy osączyć z zalewy.
4.Tortownicę wyłożyć folią aluminiową położyć biszkopt delikatnie naponczowany sokiem z ananasów, na biszkopt połowę kremu, ułożyć delicje, przykryć drugą częścią kremu, ułożyć ananasy i zalać tężejącą galaretką.
Komentarze