Ananasek z krówką i orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Puszysty biszkopcik przełożony ananasem zalanym galaretką, masą budyniową a całość wypełniona słodką krówką orzechami.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    6jaj
    1szkl mąki pszennej
    1szkl cukru
    1budyń krówkowy
    1łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    2budynie krówkowe
    800ml mleka
    3łyżki cukru
    1margaryna
    3łyżki żelatyny(na 1/3szkl gorącej wody)

    Dodatkowo:
    1galaretka pomarańczowa
    Ananasy w puszce
    Masa krówkowa 1szkl pokrojonych cieniutko orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ananasek z krówką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. .Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubij na puch. Dodaj cukier, następnie żółtka. Sypkie produkty przesiej i połącz z masą, wymieszaj ręcznie. Piec 35min w 170C. Po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół. Dolny spód lekko nasączamy sokiem z ananasa. Ananasy kroimy w kostkę i układamy na biszkopcie. Galaretkę rozpuścić w 0,5l wody tężejącą wylać na ananasy.schłodzić w lodówce.
  • 2. Masa budyniowa: w 1/2szkl mleka rozpuszczamy budyń wraz z cukrem. Resztę mleka zagotować, do gotującego mleka wlać mieszankę budyniową, ugotować budyń. Pozostawić do ostudzenia. Miękką margarynę utrzeć na puch, porcjami dodać budyń, zmiksuj. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, pozostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą.. wylać na galaretkę.
  • 3. Drugą część biszkoptu nasączamy i wykladamy na masę. Górę ciasta posmarować krówka i posypać orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować