Ananasek z krówką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubij na puch. Dodaj cukier, następnie żółtka. Sypkie produkty przesiej i połącz z masą, wymieszaj ręcznie. Piec 35min w 170C. Po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół. Dolny spód lekko nasączamy sokiem z ananasa. Ananasy kroimy w kostkę i układamy na biszkopcie. Galaretkę rozpuścić w 0,5l wody tężejącą wylać na ananasy.schłodzić w lodówce.
2.Masa budyniowa: w 1/2szkl mleka rozpuszczamy budyń wraz z cukrem. Resztę mleka zagotować, do gotującego mleka wlać mieszankę budyniową, ugotować budyń. Pozostawić do ostudzenia. Miękką margarynę utrzeć na puch, porcjami dodać budyń, zmiksuj. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, pozostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą.. wylać na galaretkę.
3.Drugą część biszkoptu nasączamy i wykladamy na masę. Górę ciasta posmarować krówka i posypać orzechami.
Komentarze