Ananasek z bezą migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka, cukier i margarynę, zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem i zagnieść. Podzielić na pół.
Jedną część wyłożyć na blaszkę z papierem do piecz. 30x40cm. Piec ok. 15 min.w 175*.
Drugą część włożyć na taką samą blaszkę, lecz tu będzie beza.
2.Białka ubić z solą, potem cukrem. Orzechy wymieszać z mąką i wmieszać w bezę. Wyłozyć na drugą blaszkę z surowym ciastem i piec w 175*ok.25 min.Potem wyłączyć piec i suszyć aż beza będzie krucha.
3.Ananasa odsączyć na sitku i pokroić na kawałeczki. Sok z ananasa uzupełnić wodą do pól litra i zagotować.Odstawić i zaraz w nim rozpuścić galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić z śmietan-fixami, potem tężejącą galaretką.Wmieszać ananasa i wyłożyć na pierwszy placek. Przykryć drugim.
Na górę polać polewa czekoladowa w esy-floresy. Schłodzić w lodówce.
Komentarze