ANANASEK Z BEZĄ MIGDAŁOWĄ

4.5 (182 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto przepyszne, dla wielbicieli ananasa i migdałów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    -1 margaryna
    -8 żółtek
    -1 szklanka cukru
    -30 dkg. mąki tortowej
    -3 łyżeczki proszku do piecz.

    beza:
    -8 białek
    -szczypta soli
    -1 szklanka cukru
    -100 g. mielonych migdałów
    -2 łyżki mąki tortowej

    pianka z ananasem:
    -1 puszka ananasa
    -2 galaretki niebieskie(mogą być inne)
    -0,5 l. soku z ananasa+wody
    -500 ml. śmietanki 30%
    -2 śmietan-fixy

    -polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Ananasek z bezą migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka, cukier i margarynę, zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem i zagnieść. Podzielić na pół.
    Jedną część wyłożyć na blaszkę z papierem do piecz. 30x40cm. Piec ok. 15 min.w 175*.
    Drugą część włożyć na taką samą blaszkę, lecz tu będzie beza.
  • 2. Białka ubić z solą, potem cukrem. Orzechy wymieszać z mąką i wmieszać w bezę. Wyłozyć na drugą blaszkę z surowym ciastem i piec w 175*ok.25 min.Potem wyłączyć piec i suszyć aż beza będzie krucha.
  • blacha ciasta 3. Ananasa odsączyć na sitku i pokroić na kawałeczki. Sok z ananasa uzupełnić wodą do pól litra i zagotować.Odstawić i zaraz w nim rozpuścić galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić z śmietan-fixami, potem tężejącą galaretką.Wmieszać ananasa i wyłożyć na pierwszy placek. Przykryć drugim.
    Na górę polać polewa czekoladowa w esy-floresy. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować