Anakonda

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W tym roku na Wielkanoc. Świeża słodka nuta kiwi w duecie z deserowa czekoladą. Szybciutki i jakze okazały
smakolyk. Praktycznie na kazda okazję. Podobnie robię muffinki z dodatkami, krócej tylko pieke. Z babcią wariacje z tym ciastem nazywalysmy: - verte -, niedrogo i z dostępnych w domu rzeczy. W sam raz dla zabieganych nad maluszkami mam.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 gram gorzkiej czekolady
    3 jajka
    Niepełna szklanka mąki pszennej lub kukurydzianej/można pół tego bułką tartą zastąpić
    Pół szklanki cukru
    Ponad pół szklanki oleju lub 3 łyżki masła
    Płaska łyżeczka sody
    Ew.cynamon
    Cukier puder
    8 kiwi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko

Anakonda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zetrzeć czekoladę w oddzielnym naczyniu. W większej misce ubić 2 jajka. Do jajek dodać mąkę i cukier. wymieszać. W międzyczasie nastawić piekarnik 160stopni. Do masy ciasta dodać olej, czekoladę, ew.cynamon. Dodać jeszcze 1 jajko dla żeby masa stala sie bardziej rzadka. Wymieszać i dodać sody, po czym wymieszać szybkim ruchem.
    Przelać masę do foremki z otworem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Kiedy ciasto przestygnie wyjmujemy z foremki i obsypujemy cukrem pudrem wierzch jeszcze ciepły lub dopiero zimny -jak kto woli. Przed podaniem 4 kiwi kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu ciasta, zaś 4 kiwi kroimy wzdłuż na skrzydełka i dekoracyjnie układamy wokół ciasta.

Porady

Fajne w tym przepisie jest to, że można przygotować go partiami i w sumie bez pośpiechu, oddzielnie potarkowac czekoladę, na małych lezkach, ubic jaja w wolnym czasie, nie natłuszczac dodatkowo blachy do pieczenia. I to, że składniki można wymieniać na dostępne akurat, olej na masło, mąkę uzupełniać bułką tartą. Mamy sporo witaminy C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

4.32 (44 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Fale Dunaju z owocami jesieni , kremem budyniowym i galaretką

To może cię zainteresować