Amur w ziołach

1 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Amur nie ma wiele ości,a jego mięso jest pyszne i zdrowe.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg amura
    sok z połowy cytryny
    1 cebula
    kilka suszonych pomidorów
    przyprawy:
    sól
    pieprz
    4 łyżki majeranku
    3 łyżeczki bazylii
    3 łyżeczki tymianku
    oliwa
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Amur w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Wypatroszoną i oczyszczoną z łusek rybę,dokładnie myjemy,kroimy na kawałki.
    2.Wszystkie przyprawy mieszamy,cebulę kroimy w kostkę.Rybę nacieramy przyprawami.Do naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek oliwy.Przyprawioną rybę układamy na folii aluminiowej,posypujemy pokrojoną cebulką,kładziemy kilka pomidorów suszonych,skrapiamy sokiem z cytryny i szczelnie zawijamy.Przekładamy do naczynia,i pieczemy pod przykryciem 50 minut,w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.Podajemy z ziemniakami i surówką.

Porady

Dzięki soku z cytryny ryba ma wyraźniejszy smak i nie jest sucha.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować