Amur nie ma wiele ości,a jego mięso jest pyszne i zdrowe.
1 godz. 20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg amura
sok z połowy cytryny
1 cebula
kilka suszonych pomidorów
przyprawy:
sól
pieprz
4 łyżki majeranku
3 łyżeczki bazylii
3 łyżeczki tymianku
oliwa
Amur w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Wypatroszoną i oczyszczoną z łusek rybę,dokładnie myjemy,kroimy na kawałki.
2.Wszystkie przyprawy mieszamy,cebulę kroimy w kostkę.Rybę nacieramy przyprawami.Do naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek oliwy.Przyprawioną rybę układamy na folii aluminiowej,posypujemy pokrojoną cebulką,kładziemy kilka pomidorów suszonych,skrapiamy sokiem z cytryny i szczelnie zawijamy.Przekładamy do naczynia,i pieczemy pod przykryciem 50 minut,w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.Podajemy z ziemniakami i surówką.
Porady
Dzięki soku z cytryny ryba ma wyraźniejszy smak i nie jest sucha.
Komentarze