amur w śmietanie

4.5 (166 ocen)

  • 30 min

Ryba w delikatnym sosie śmietanowym

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg świeżej ryby, ja użyłam amura, można użyć również karpia, szczupaka lub innej ryby słodkowodnej
    szklanka wiejskiej kwaśnej śmietany
    2 -3 szalotki
    mąka pszenna
    2 łyżki klarowanego masła
    sól
    pieprz ziołowy
    opcjonalnie łyżeczka domowej vegety

    przybranie:
    jarmuż
    pieprz czerwony
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Amur w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę dzielimy na porcje. Oprószamy solą i pieprzem ziołowym. Następnie obtaczamy w mące.
  • 2. Masło roztapiamy na głębokiej patelni. Obsmażamy rybę ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w talarki cebulę. Wlewamy śmietanę. Sos możemy lekko posolić solą lub vegetą. Rybę dusimy pod przykryciem, aż cebula zmięknie, czyli około 10 minut.
  • 3. Rybę podajemy polaną sosem śmietanowym i posypaną pieprzem czerwonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować