Amur na poduszce ryżowo - warzywnej

2 (1 ocen)

  • 30 min

Propozycja na delikatną i smakowitą rybkę z rodziny karpiowatych, przygotowywaną na parze oraz kładzioną na poduszce ryżowo - warzywnej z nutą tymianku. Zdrowo i pożywnie :)

  • 30 min

Składniki:

  • - filety z amura
    - 100 g ryżu
    - 1 marchewka
    - 1 papryka czerwona
    - 1 cebula biała
    - oliwa z oliwek
    - masło
    PRZYPRAWY:
    - przyprawa do ryb i owoców morza
    - tymianek
    - świeżo mielony pieprz
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Amur na poduszce ryżowo - warzywnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Z amura usuwamy skórę oraz ości, dzielimy na filety i oprószamy je solą oraz przyprawą do ryb i owoców morza - odstawiamy na chwilę.
  • 2 2. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.

    Cebulkę drobno kroimy i szklimy ją na oliwie z oliwek.
  • 3 3. Marchewkę również kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do zeszklonej cebulki - chwilę razem przesmażamy.
  • 4 4. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, sól do smaku oraz łyżeczkę tymianku i podlewamy całość 100 ml wody - dusimy pod przykryciem około 5 minut.
  • 5 5. Po tym czasie, do podduszonych warzyw dodajemy ugotowany ryż oraz łyżeczkę masła i przesmażamy całość przez chwilę, doprawiając wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 6 6. W międzyczasie, przyprawione filety amura przekładamy na folię aluminiową.

    Na każdy kawałek ryby układamy plaster masła i zawijamy w papiloty.

    Papiloty układamy w naczyniu do gotowania na parze lub garnku ze specjalną wkładką i parujemy około 15 minut.

    Gotowe filety układamy na poduszce ryżowo - warzywnej i dekorujemy zieleniną.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować