Amoniakowe smalczyki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosty przepis na smaczne ciasteczka.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka pszenna ½ kg
    Amoniak spożywczy 2 dag
    Smalec 7 dag
    Mleko 1 szklanka
    Jajko 1 szt.
    Cukier puder ½ szklanki
    Cukier i cynamon do posypki
    Papier do pieczenia

Amoniakowe smalczyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem, wbić jajko i połączyć ze smalcem. Mleko podgrzać w letnim rozpuścić amoniak. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 1 ½ cm. Wycinać szklanką kółka, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.

Komentarze

Podobne przepisy