Amoniaczki legendarne

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

legendarne, kultowe ciasteczka z dzieciństwa. Robię je na sobotę i an Święta. Niezawodne, na stole muszą być!

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • AMONIACZKI
    60 dag mąki tortowej
    3 żółtka
    1 jajko
    1 łyżeczka amoniaku
    1/2 szklanka cukru
    1 cukier wanilinowy
    1/2 masła extra
    12 szklanki śmietanki 36%

Amoniaczki legendarne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • amoniaczki legendarne 1. Mąkę zsiekać z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodaj resztę składników i dobrze zagnieć ciasto aby miało jednakową strukturę. Rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać szklanką kółka , posmarować białkiem posypać obficie cukrem. Piec do zrumienienia w 180 st. C. Przechowywać po ostudzeniu w szczelnej puszcze. Można dodać przed pieczeniem do nich marmoladę twarda lub do ciasta szczyptę cynamonu, anyżku jak kto lubi...ja wole tradycyjne amoniaczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy