To pyszne ciasteczka które piekła zawsze moja babcia, które kojarzą mi się z dzieciństwem oraz ze świętami Bożego Narodzenia. Są kruche i pyszne a ich przygotowanie bardzo proste.
2 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
papier do pieczenia
0.5 kg mąki
100 g miękkiego masła lub margaryny
150 g białego cukru
0.5 szklanki ciepłego mleka
2 jajka klasy "L"
szczypta soli
1 płaska łyżeczka amoniaku
1 opakowanie cukru wanilinowego
Kruche amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Amoniak rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier wanilinowy, rozpuszczony w mleku amoniak i mąkę. Wyrabiamy ciasto, możemy delikatnie podsypywać mąką jakby za bardzo się kleiło. Gotowe ciasto owijamy w filię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Wykrojone ciasteczka ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec na jasno złoty - słomkowy kolor w temp. 200 stopni. Upieczone ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Komentarze