Kruche Amoniaczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To pyszne ciasteczka które piekła zawsze moja babcia, które kojarzą mi się z dzieciństwem oraz ze świętami Bożego Narodzenia. Są kruche i pyszne a ich przygotowanie bardzo proste.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • papier do pieczenia
    0.5 kg mąki
    100 g miękkiego masła lub margaryny
    150 g białego cukru
    0.5 szklanki ciepłego mleka
    2 jajka klasy "L"
    szczypta soli
    1 płaska łyżeczka amoniaku
    1 opakowanie cukru wanilinowego

    dodatkowo mąka do podsypywania

    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Amoniaczki 1. Amoniak rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier wanilinowy, rozpuszczony w mleku amoniak i mąkę. Wyrabiamy ciasto, możemy delikatnie podsypywać mąką jakby za bardzo się kleiło. Gotowe ciasto owijamy w filię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Wykrojone ciasteczka ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec na jasno złoty - słomkowy kolor w temp. 200 stopni. Upieczone ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować