Idealne ciastka na każdą okazje, tradycyjne i pyszne.
1 godz. 30 min
Składniki:
ciasto:
500 g mąki
80 g tłuszczu, najlepiej smalcu
120 g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
125 ml mleka
10 g amoniaku
lukier:
szklanka cukru pudru
50 ml mleka
dowolny aromat
1.Make wymieszać z amoniakiem i posiekać z tłuszczem. Jajko i żółtka zmiksować z cukrem pudrem, dodać do mąki, wlać mleko i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Zgnieść ciasto rzadkie jak na kluski. Odstawić na około 30 min do lodówki.
2.Wałkować na grubość 0.5 cm, wycinać szklanką kółka a małym kieliszkiem dziurki w środku.
Wykładać na blachę, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na jasno złoty kolor(około 30-40 min).
3.Mleko na lukier zagotować, dodać cukier puder i aromat. Dokładnie wymieszać. Gdyby lukier był zbyt gęsty lub rzadki można dodać więcej mleka, lub cukru pudru. Zdjąć z ognia i polewać przestudzone ciastka.
Porady
Można je jeszcze posypać wiórkami lub drobno posiekanymi orzechami.
Komentarze