Amoniaczki

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne ciastka na każdą okazje, tradycyjne i pyszne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    500 g mąki
    80 g tłuszczu, najlepiej smalcu
    120 g cukru pudru
    1 jajko
    2 żółtka
    125 ml mleka
    10 g amoniaku
    lukier:
    szklanka cukru pudru
    50 ml mleka
    dowolny aromat
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Make wymieszać z amoniakiem i posiekać z tłuszczem. Jajko i żółtka zmiksować z cukrem pudrem, dodać do mąki, wlać mleko i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
    Zgnieść ciasto rzadkie jak na kluski. Odstawić na około 30 min do lodówki.



  • 2. Wałkować na grubość 0.5 cm, wycinać szklanką kółka a małym kieliszkiem dziurki w środku.
    Wykładać na blachę, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na jasno złoty kolor(około 30-40 min).
  • 3. Mleko na lukier zagotować, dodać cukier puder i aromat. Dokładnie wymieszać. Gdyby lukier był zbyt gęsty lub rzadki można dodać więcej mleka, lub cukru pudru. Zdjąć z ognia i polewać przestudzone ciastka.

Porady

Można je jeszcze posypać wiórkami lub drobno posiekanymi orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować