ciasto:
500 g mąki
80 g tłuszczu, najlepiej smalcu
120 g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
125 ml mleka
10 g amoniaku
lukier:
szklanka cukru pudru
50 ml mleka
dowolny aromat
Sposób przygotowania przepisu:
Amoniaczki
1.
Make wymieszać z amoniakiem i posiekać z tłuszczem. Jajko i żółtka zmiksować z cukrem pudrem, dodać do mąki, wlać mleko i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Zgnieść ciasto rzadkie jak na kluski. Odstawić na około 30 min do lodówki.
2.
Wałkować na grubość 0.5 cm, wycinać szklanką kółka a małym kieliszkiem dziurki w środku.
Wykładać na blachę, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na jasno złoty kolor(około 30-40 min).
3.
Mleko na lukier zagotować, dodać cukier puder i aromat. Dokładnie wymieszać. Gdyby lukier był zbyt gęsty lub rzadki można dodać więcej mleka, lub cukru pudru. Zdjąć z ognia i polewać przestudzone ciastka.
Porady
Można je jeszcze posypać wiórkami lub drobno posiekanymi orzechami.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze