Amoniaczki

  • wyświetlono: 1086 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Idealne ciastka na każdą okazje, tradycyjne i pyszne.

  • 90min

Składniki

ciasto:
500 g mąki
80 g tłuszczu, najlepiej smalcu
120 g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
125 ml mleka
10 g amoniaku
lukier:
szklanka cukru pudru
50 ml mleka
dowolny aromat

Sposób przygotowania przepisu:

Amoniaczki

  • 1. Make wymieszać z amoniakiem i posiekać z tłuszczem. Jajko i żółtka zmiksować z cukrem pudrem, dodać do mąki, wlać mleko i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
    Zgnieść ciasto rzadkie jak na kluski. Odstawić na około 30 min do lodówki.



  • 2. Wałkować na grubość 0.5 cm, wycinać szklanką kółka a małym kieliszkiem dziurki w środku.
    Wykładać na blachę, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na jasno złoty kolor(około 30-40 min).
  • 3. Mleko na lukier zagotować, dodać cukier puder i aromat. Dokładnie wymieszać. Gdyby lukier był zbyt gęsty lub rzadki można dodać więcej mleka, lub cukru pudru. Zdjąć z ognia i polewać przestudzone ciastka.

Porady

Można je jeszcze posypać wiórkami lub drobno posiekanymi orzechami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciastkakarnawałświęta bożego narodzeniatradycyjne

Komentarze

Podobne przepisy

Amoniaczki

Dodane przez: kornela28

Amoniaczki

Bardzo dobre ciasteczka warto spróbować...

Amoniaczki

Dodane przez: MałgorzataS

Amoniaczki

Kruche ciasteczka które długo zachowują...

Amoniaczki

Dodane przez: RedakcjaPP

Amoniaczki

Przepis na amoniaczki znalazłam...

amoniaczki

Dodane przez: lucyna19

Amoniaczki

Ciastka, które są na liscie tych...

Ciasteczka-amoniaczki

Dodane przez: malgorzatka

Amoniaczki

Smaczne, i bardzo proste w przygotowaniu...

amoniaczki

Dodane przez: alaaa

Amoniaczki

Lekkie i kruche ciasteczka z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE