Amoniaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Amoniaczki to pyszne ciasteczka, które zawsze kojarzą mi się ze świętami.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 50 g amoniaku
    250 g smalcu
    5 jaj (3 całe i 2 żółtka)
    1 szklanka śmietany
    1 szklanka cukru
    mąki ile zajmie

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z żółtek, amoniaku, śmietany i cukru zrobić zaczyn i odstawić na noc. Po tym czasie dodać mąkę i pianę ubitą z białek. Zagnieść ciasto, rozwałkowywać na grubość ok. 0,5 cm. Wycinać ulubione kształty foremkami i piec w 180 st. C na rumiany kolor.
    Mąki musicie sobie dać tyle, aby ciasto było zwarte. Każda mąka jest inna więc nie podaję ilości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy