Amoniaczki

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Smaczne, i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka!

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5kg mąki
    100g margaryny
    150g cukru
    pół szklanki mleka
    2 łyżeczki amoniaku
    2 jajka
    cukier waniliowy
    cukier cynamonowy( opcjonalnie)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonowym, i amoniakiem rozpuszczonym w CIEPŁYM mleku, dodajemy mąkę.

    Wyrabiamy ciasto, i wkładamy na 15 do zamrażarnika.

    Po 15 minutach rozwałkowujemy ciasto, i wykrawamy formkami dowolne kształty. Ja nie miałam foremek, dlatego wykrawałam kształty nożem.

    Układamy ciasteczka na blasze, pieczemy w 200stopniach do momętu aż na górze się zarumienią.

    Posypujemy cukrem-pudrem

Porady

Do ciasta można dodać dowolny aromat. Ja dodałam pomarańczowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować