Amoniaczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka świąteczne :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dkg maki
    8 dkg masła
    12 dkg cukru pudru / zmielonego erytrytolu
    2 żółtka
    1 jajo
    cukier waniliowy
    0,5 szklanki mleka
    1 dkg amoniaku (2 płaskie łyżeczki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczone zawsze 2-3 tygodnie przed świętami stanowią zapowiedź bożonarodzeniowych pyszności. Pamiętam jak robiła je moja Babcia, a mój Tato - jak jego Babcia. Chowane w papierowej torbie zawsze znikały przed świętami :)
    Mąkę z amoniakiem przesiać, posiekać z tłuszczem. Dodać cukier, żółtka, jajko, cukier waniliowy i mleko. Zagnieść ciasto i zostawić na 30 minut. Rozwałkować na grubość 3-5 mm. Wycięte ciasteczka posmarować białkiem i udekorować cukrem.
    Piec około 10 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować