Amoniaczki

  • wyświetlono: 428 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasteczka z dzieciństwa - kruche i rozpływające się w ustach

20171104_115853
  • 20 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

* 5 szklanek mąki + do podsypania
* 1 szklanka cukru pudru
* 4 łyżeczki amoniaku
* 250 g masła lub margaryny
* 2 jajka
* 2 żółtka
* 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
* cukier do posypania, najlepiej gruby

Sposób przygotowania przepisu:

Amoniaczki

  • 1. Wszystkie składniki posiekać nożem na stolnicy, szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na porcję, tak by się wygodnie wałkowało. Najlepsza grubość ciasta to około 0,5 cm. Radełkiem lub foremkami wykrawamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasto smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 15 minut, aż ciastka będą lekko zrumienione.

Porady

Ciasto porządnie schłodzić!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkaciastkoamoniaczkiciastka amoniaczki

Komentarze

Podobne przepisy

ciasteczka amoniaczki

Dodane przez: gogusia

Ciasteczka amoniaczki

Ciasteczka mojego dzieciństwa,...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Puchate amoniaczki

Jeśli ktoś nie boi się zapachu...

image-0l15jx9

Dodane przez: joanna90

Ciastka "Amoniaczki"

Ciastka "Amoniaczki" to ulubione...

image-1jp63vf

Dodane przez: Mniam1

Amoniaczki ciasteczka

Amoniak sprawia, że ciasteczka...

Ciasteczka amoniaczki

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasteczka amoniaczki

to stary jak świat przepis na proste...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciastka amoniaczki

Kruchutkie małe ciasteczka obsypane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE