Amoniaczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka z dzieciństwa - kruche i rozpływające się w ustach

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 5 szklanek mąki + do podsypania
    * 1 szklanka cukru pudru
    * 4 łyżeczki amoniaku
    * 250 g masła lub margaryny
    * 2 jajka
    * 2 żółtka
    * 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
    * cukier do posypania, najlepiej gruby

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki posiekać nożem na stolnicy, szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na porcję, tak by się wygodnie wałkowało. Najlepsza grubość ciasta to około 0,5 cm. Radełkiem lub foremkami wykrawamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasto smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 15 minut, aż ciastka będą lekko zrumienione.

Porady

Ciasto porządnie schłodzić!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy