Amoniaczek

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cała rodzina z apetytem zjada moje wypieki.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    łyżka mąki ziemn.
    płaska łyżka amoniaku
    1/2 szkl. śmietany
    1/2 szkl. cukru
    50 dag mąki tortowej
    12,5 dag masła

    Krem:
    3 jajka
    2 łyżki mąki ziemn.
    2 op. cukru waniliowego
    1 szkl. śmietany
    3 szkl. mleka
    1 szkl. cukru
    kostka masła

    2 galaretki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem waniliowy

Amoniaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Amoniaczek 1. Ciasto: jajka ucieramy z cukrem, dodając mąkę ziemniaczaną i śmietanę. Mąkę tortową mieszamy z amoniakiem i siekamy z masłem. Wlewamy jajka. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na cienkie
    placki. Pieczemy po ok. 10 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Krem: mleko zagotowujemy z cukrem i masłem. Mieszając, dodajemy jajka zmiksowane ze śmietaną, mąką i cukrami waniliowymi. Chwilę gotujemy. Gorącą masą przekładamy placki (ostatnią warstwą powinien być krem).
    Studzimy. Dekorujemy pokrojonymi galaretkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować