AMERYKANY Z MĄKI GRYCZANEJ

0 (0 ocen)

  • 35 min

Amerykany to smak mojego dzieciństwa... Niemalże codziennie w drodze z lub do zerówki mama zabierała mnie na amerykana do pobliskiej cukierni... Z biegiem czasu zmieniłam miejsce zamieszkania i ciężko już trafić na prawdziwe, wilgotne i pyszne "spodki". Dlatego postanowiłam zacząc robić je sama ;)

  • 35 min

Składniki:

  • ciasto:
    1/3 szkl oleju
    3/4 szkl mleka
    3 jajka
    1,5 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl mąki gryczanej
    pół szkl cukru
    3 łyżeczki amoniaku
    lukier:
    1 szkl. cukru pudru
    sok z cytryny

Amerykany z mąki gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zmiksuj z jajkami. Dodaj cukier, mąkę i amoniak. Wszystko wymieszaj i dodaj olej.
  • 2. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
  • 3. Na wyłożoną papierem blachę nakładaj porcje ciasta zamoczoną w gorącej wodzie łyżce.
  • 4. Piecz ok 10-15 min bez termoobiegu
  • 5. Składniki na lukier wymieszaj dokładnie.
    Amerykany polukruj kiedy będą zimne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy