Amerykany

0 (0 ocen)

Niedaleko spadają od amoniaczków ;)

Składniki:

  • Ciasto

    - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków;
    - 2 czubate szklanki mąki;
    - 1 szklanka mleka;
    - 2 jajka;
    - 1 czubata łyżka amoniaku spożywczego;
    - 120 g roztopionego masła;
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
    - 1 łyżka cukru waniliowego;
    - szczypta soli.

    Lukier

    - cukier puder;
    - sok z cytryny.

Amerykany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce połącz najpierw jajka z mlekiem oraz amoniakiem i zmiksuj. Kolejno dodaj pozostałe składniki i mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
    Ciasto nakładaj za pomocą łyżki na wyłożoną papierem dużą blaszkę do pieczenia (używam blachy z wyposażenia piekarnika). Na każde ciastko nakładaj mniej więcej 1 lub 1 i 1/2 łyżki ciasta. Pomiędzy ciastkami zostawiaj spore odstępy.
    Piecz około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C,aż do zezłocenia.
    Przygotuj gładki lukier i polukruj gotowe ciasteczka (lukier proponuję przygotować wg własnych upodobań).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy