Amerykańskie pączki z migdałami.

0 (0 ocen)

Do tłustego czwartku już niedaleko, warto się zastanowić, które pączki zaszczycą nasz stół. Zdecydujemy się na tradycyjne czy może amerykańskie, trochę lżejsze ,a może hiszpańskie z bitą śmietaną, bardziej przypominające ptysie, a może greckie kładzione łyżką z pistacjami ,a może holenderskie

Składniki:

  • Składniki.

    0,5 kg mąki
    35 g drożdży
    80 g cukru
    200ml mleka
    50 g masła
    2jajka
    1 żółtko
    szczypta soli
    tłuszcz do smażenia

    Lukier.

    10 dag cukru pudru
    1 białko
    aromat cytrynowy
    10 dag płatków migdałowych

Amerykańskie pączki z migdałami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Amerykańskie pączki z migdałami. 1. Przesianą mąkę wsypać do miski. W środku mąki zrobić zaczyn z drożdży ,1 łyżki cukru i letniego mleka. Odstawić na 15 minut.
    Ubić stopione masło z cukrem, jajkami, solą i dodać do mąki z rozczynem ,dobrze wyrobić. Odstawić na 30 min.
    Uformować niezbyt duże kulki, każdą spłaszczyć i trzonkiem drewnianej łyżki w każdej zrobić dziurkę. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
    Na rozgrzanym tłuszczu smażyć z obu stron ,po 2-3 min na rumiano ,Osuszyć na bibule.
    Cukier puder utrzeć z białkiem ,dodać aromat .Lukrem posmarować pączki i posypać uprażonymi migdałami.
    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy