Amerykańskie ciasto dyniowe

4.48 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zostałam kiedyś zaproszona na pyszny amerykański obiad z okazji Święta Dziękczynienia. Na deserpodano ciasto dyniowe.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    ● 20 dag masła
    ● 1 szkl. mąki
    ● szczypta soli
    Masa dyniowa:
    ● ok. 50 dag dyni
    ● 120 ml śmietanki 30-proc.
    ● 3 duże jajka
    ● 11 dag cukru
    ● łyżeczka cynamonu
    ● 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    ● szczypta zmielonych goździków
    ● 1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Amerykańskie ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło siekamy z mąką. Dodajemy
    sól i odrobinę wody.
    Zagniatamy ciasto. Formujemy
    kulę, wkładamy do lodówki.
  • 2. Dynię myjemy i kroimy
    w poprzek na pół. Usuwamy
    pestki. Układamy na posmarowanej
    tłuszczem blasze
    (przeciętą stroną ku dołowi), pieczemy ok. 45 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temp.
    200 °C. Studzimy.
  • Amerykańskie ciasto dyniowe 3. Miąższ dyni wybieramy łyżką
    i przekładamy do wysokiego
    naczynia. Miksujemy, aż
    powstanie gładka masa.
  • 4. Jajka miksujemy. Dodajemy
    dynię, śmietankę, cukier, cynamon,
    imbir, goździki i sól. Dokładnie mieszamy (masa
    będzie bardzo rzadka).
  • 5. Ciasto rozwałkowujemy
    i wkładamy do tortownicy (śr.
    23 cm), formując wysokie
    brzegi. Następnie wlewamy
    masę dyniową.
  • 6. Ciasto pieczemy ok. 55
    minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 190 °C (masa
    dyniowa powinna się ściąć).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować