Amerykańskie ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło siekamy z mąką. Dodajemy
sól i odrobinę wody.
Zagniatamy ciasto. Formujemy
kulę, wkładamy do lodówki.
2.Dynię myjemy i kroimy
w poprzek na pół. Usuwamy
pestki. Układamy na posmarowanej
tłuszczem blasze
(przeciętą stroną ku dołowi), pieczemy ok. 45 minut w piekarniku
rozgrzanym do temp.
200 °C. Studzimy.
3.Miąższ dyni wybieramy łyżką
i przekładamy do wysokiego
naczynia. Miksujemy, aż
powstanie gładka masa.
4.Jajka miksujemy. Dodajemy
dynię, śmietankę, cukier, cynamon,
imbir, goździki i sól. Dokładnie mieszamy (masa
będzie bardzo rzadka).
5.Ciasto rozwałkowujemy
i wkładamy do tortownicy (śr.
23 cm), formując wysokie
brzegi. Następnie wlewamy
masę dyniową.
6.Ciasto pieczemy ok. 55
minut w piekarniku rozgrzanym
do temp. 190 °C (masa
dyniowa powinna się ściąć).
Komentarze