Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady, orzechów i kokosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąke z sodą oczyszczoną przesiać przez sito, dodac sól i cukier wanilinowy, wymieszać. W misce utrzeć miękkie masło z cukrem brązowym i białym. Uciekrać około 5 min. Dodac jajko i ponownie ucierać kolejne 5 min. Dodać sypie składniki i dokładnie zmiksować.
2.Czekoladę pokroić na drobe kawałki (najlepiej jedną kostkę czekolady podzielić na 4 kawałki). Orzechy i wiórki kokosowe rozdorbnić w blenderze lub poszatkowac nożem na desce do krojenia. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
3.Nabierać czubatą łyżkę ciasta, uformować w zwilżonych wodą dłoniach kulkę i lekko rozpłaszczyć na blaszce. Zachować kilku centymetrowe odstepy. Na jedną blache wychodzi 9 ciastek.
4.Pieć około 15-16 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciastka wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce aż zastygną.
Komentarze