Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady, orzechów i kokosa

0 (0 ocen)

Słynne amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady, orzechów i kokosa - Chocolate chip cookies. Mega pyszne, chrupiące z całą masą dodatków!

Składniki:

  • na 18 sztuk ciastek:

    100g masła
    1 szklanka mąki pszennej (155g)
    1 jajko
    1/3 łyżeczki soli
    1/3 sody oczyszczonej
    70g cukru brązowego
    70g cukru białego
    opakowanie cukru wanilinowego
    100g czekolady (gorzkiej i mlecznej)
    100g mieszanki orzechów
    50g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady, orzechów i kokosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąke z sodą oczyszczoną przesiać przez sito, dodac sól i cukier wanilinowy, wymieszać. W misce utrzeć miękkie masło z cukrem brązowym i białym. Uciekrać około 5 min. Dodac jajko i ponownie ucierać kolejne 5 min. Dodać sypie składniki i dokładnie zmiksować.
  • 2. Czekoladę pokroić na drobe kawałki (najlepiej jedną kostkę czekolady podzielić na 4 kawałki). Orzechy i wiórki kokosowe rozdorbnić w blenderze lub poszatkowac nożem na desce do krojenia. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
  • 3. Nabierać czubatą łyżkę ciasta, uformować w zwilżonych wodą dłoniach kulkę i lekko rozpłaszczyć na blaszce. Zachować kilku centymetrowe odstepy. Na jedną blache wychodzi 9 ciastek.
  • 4. Pieć około 15-16 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciastka wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce aż zastygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować