Amerykański pancakes

  • wyświetlono: 226 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Delikatne i puszyste naleśniki z dodatkiem masła i syropu klonowego, to zdecydowanie coś, czego warto spróbować.

Kaska
  • 12 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

180 gramów mąki pszennej (typu 500) (ok. 1,5 szklanki)
2 jajka (średnie)
50 gramów masła (do ciasta)
275 mililitrów mleka (2% lub 3,2%) (ok. 1,25 szklanki)
50 gramów cukru (ok. 4 łyżki)
pół łyżeczki soli (ok. 3 gramy)
3 łyżeczki proszku do pieczenia (ok. 12 gramów)
125 gramów borówek amerykańskich (jedno opakowanie, ok. 1 szklanki)
kilka kropli oliwy z oliwek
kilka kropli waniliowego aromatu do ciast (opcjonalnie)
kilka łyżek syropu klonowego
10 gramów masła (do gotowych pancakes)

Sposób przygotowania przepisu:

Amerykański pancakes

  • 1. Roztapiamy 50 gramów masła w rondelku. Odstawiamy do ostygnięcia.Wbijamy 2 jajka do miski , odajemy do nich około 4 łyżek cukru i mieszamy ręcznie lub za pomocą miksera, aż masa nabierze bladożółtego koloru.Następnie do masy dodajemy roztopione, ostygnięte masło. Mieszamy dokładnie.Dodajemy około 1,25 szklanki mleka, które można także zastąpić maślanką.Mleko należy trochę wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Jeżeli wlejemy zbyt zimne mleko do masy, masło może częściowo stężeć, dodajemy 1-2 krople waniliowego aromatu do ciast.Do osobnej, większej miski przesypujemy przez sitko około 1,5 szklanki mąki pszennej typu 500.Do mąki dodajemy pół łyżeczki soli oraz 3 łyżeczki proszku do pieczenia i mieszamy.Następnie do masy suchej dodajemy masę mokrą i dokładnie ze sobą mieszamy ręcznie lub za pomocą miksera.Do ciasta wrzucamy borówki amerykańskie. Dzięki wpływowi wysokiej temperatury, borówki nabiorą jeszcze więcej smaku i nadadzą pancakes ładnego fioletowego koloru.Możecie też użyć innych owoców np. bananów czy truskawek lub zrobić naleśniki bez owoców.
    Rozgrzewamy patelnię pokropioną odrobiną oliwy. Staramy się, aby patelnia nie była rozgrzana zbyt mocno. Najlepiej wykorzystać najmniejszy palnik kuchenki i średni ogień. Za pomocą łyżki lub chochli nabieramy ciasto i wylewamy je na patelnię. Ilość ciasta dostosowujemy tak, aby powstał nam okrągły naleśnik o średnicy około 10 centymetrów.Kiedy na powierzchni naleśnika zaczną pojawiać się bąbelki, a jego spód zaczyna nabierać złoto-brązowego koloru, możemy przerzucić naleśnik na drugą stronę.Obserwujemy naleśnik i gdy uznamy, że jest usmażony również z drugiej strony. Gdy wszystkie naleśniki będą już gotowe, kładziemy na nich kostkę masła (około 10 gramów) i polewamy syropem klonowym.
    Zdecydowanie polecam Wam ją dodać. To jest naprawdę dobre!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pancakessyrop klonowyborówki

Komentarze

Podobne przepisy

image-27h55eh

Dodane przez: Ewelina Ficek

Pancakes - amerykańskie naleśniki

Delikatne i puszyste-wprost rozpływają...

pancakes

Dodane przez: satrycja

Amerykańskie naleśniki, czyli pancakes

Przepis dostałam od cioci, która...

Amerykańskie pancakes

Dodane przez: jlatuszek

Amerykańskie naleśniki (pancakes) na mące...

Ponoć dzisiaj cała Polska smaży...

Amerykańskie misie-Pancakes

Dodane przez: 2milutka

Amerykańskie misie-Pancakes z syropem klonowym

Proste do wykonania amerykańskie...

Pancakes- amerykańskie naleśniki

Dodane przez: monika_4466

Pancakes- naleśniki amerykańskie

Bardzo dobrze smakują z miodem...

image-0u69mie

Dodane przez: paolineczka

Pancakes

Pyszne amerykańskie naleśniki podawane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE