ok. 700 g ziemniaków,
duża cebula,
4 łyżki mąki,
4 łyżki masła,
8 plastrów boczku (można zastąpić szynką lub inną wędliną),
3 szklanki domowego bulionu drobiowego,
3 szklanki mleka,
kilka łyżek startego sera (idealny będzie cheddar, ale sprawdzi się również każdy żółty ser o wyraźnym smaku),
pęczek szczypiorku, ew. natka pietruszki
sól, pieprz
Amerykańska zupa ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek lub szynkę przesmażyć na chrupko, odstawić. Patelnię po wędlinie oczyścić z nadmiaru tłuszczu, następnie na maśle podsmażyć cebulę (ok. 5 minut). Dodać mąkę, dobrze wymieszać, aby zrobiła się zasmażka, wlać mleko, bulion, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować około 20 minut (do miękkości warzyw i momentu, gdy zupa zrobi się gęsta). Pod koniec gotowania dodać szczypiorek, natkę i podsmażoną wędlinę, doprawić zupę. Na każdy talerz nałożyć porcję startego sera (około 1-2 łyżki), zalać ją zupą i ewentualnie posypać resztą szczypiorku.
Komentarze