amerykańska zupa ziemniaczana

3 (1 ocen)

  • 30 min

Gęsta i pożywna, idealna na chłodne dni.

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 700 g ziemniaków,
    duża cebula,
    4 łyżki mąki,
    4 łyżki masła,
    8 plastrów boczku (można zastąpić szynką lub inną wędliną),
    3 szklanki domowego bulionu drobiowego,
    3 szklanki mleka,
    kilka łyżek startego sera (idealny będzie cheddar, ale sprawdzi się również każdy żółty ser o wyraźnym smaku),
    pęczek szczypiorku, ew. natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Amerykańska zupa ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek lub szynkę przesmażyć na chrupko, odstawić. Patelnię po wędlinie oczyścić z nadmiaru tłuszczu, następnie na maśle podsmażyć cebulę (ok. 5 minut). Dodać mąkę, dobrze wymieszać, aby zrobiła się zasmażka, wlać mleko, bulion, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować około 20 minut (do miękkości warzyw i momentu, gdy zupa zrobi się gęsta). Pod koniec gotowania dodać szczypiorek, natkę i podsmażoną wędlinę, doprawić zupę. Na każdy talerz nałożyć porcję startego sera (około 1-2 łyżki), zalać ją zupą i ewentualnie posypać resztą szczypiorku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Mleko Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować