amerykańska zupa brokułowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna i rozgrzewająca. Źródło (przepis zmodyfikowany): https://minnesotafromscratch.wordpress.com/2013/02/26/chunky-cream-of-broccoli-soup-recipe-no-blender/

  • 40 min

Składniki:

  • duży brokuł,
    marchewka,
    pietruszka,
    cebula,
    ćwierć selera korzeniowego lub 3 łodygi selera naciowego,
    porcja rosołowa,
    opcjonalnie kawałeczki przesmażonej szynki lub boczku,
    łyżka masła,
    łyżka mąki,
    niepełna szklanka mleka,
    sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
    opcjonalnie starty parmezan do posypania

Amerykańska zupa brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję zalać wodą, zagotować, odlać szumowiny i ponownie zalać czystą wodą (około 6 szklanek), gotować około 30-40 minut z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem w ziarenkiem. W tym czasie na patelni przesmażyć pokrojone warzywa (cebulę, marchew i seler), wrzucić je do gotującego się wywaru z różyczkami brokułu (można też posiekać obrane łodygi oraz dorzucić przesmażoną wędlinę). Gotować do miękkości jarzyn (gdy będą gotowe, lekko je rozgnieść). W rondelku zrobić zasmażkę z masła i mąki, dolać mleko i wymieszać trzepaczką. Gdy konsystencja zrobi się bardziej kremowa (ale nie bardzo gęsta), dodać mieszaninę do zupy i dobrze wymieszać (nie trzeba wlewać całej - do smaku). Doprawić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy