Amerykaniec z galaretką i masą serowo-budyniową

  • wyświetlono: 1402 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto powstało ze skrzyżowania przepisów na placek amerykański i sernik gotowany.

P10
  • 120min

Składniki

Placek amerykański:
4 jajka
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 duże jabłka

Galaretka:
1/2 litra owoców jagodowych (truskawki, maliny, morwy)
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej

Masa serowo-budyniowa:
200 g masła
600 g twarogu półtłustego
200 g cukru
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
3 jajka
1/2 szklanki mleka
2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru, na 1/2 litra mleka)

Polewa toffi:
6 łyżek cukru
6 łyżek mleka
3 łyżki margaryny

Dodatkowo:
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania przepisu:

Amerykaniec z galaretką i masą serowo-budyniową

  • amer1. Jajka utrzeć z cukrem. Dolać olej i nadal ucierać. Wsypać przyprawę do piernika, kakao, sodę. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę i ucierać do otrzymania jednolitej masy (ciasto jest gęste). Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość dużą kostkę. Wymieszać z ciastem. Blaszkę (42 x 24) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy i równomiernie rozsmarować. Piec około 50 min (200 st. C). Ostudzić.
  • amer2. Owoce delikatnie opłukać, przesypać do garka i zagotować. Gdy puszczą sok, zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Mieszać do rozpuszczenia proszku. Całość wylać do płytkiego naczynia, aby utworzyć cienką warstwę. Odstawić do stężenia. Następnie pokroić w kostkę.
  • 3. Twaróg rozetrzeć na gładką masę, razem z masłem, cukrem i kwaskiem zagotować. Jajka rozbełtać z mlekiem, dodać oba opakowania budyniu. Dokładnie wymieszać. Wlać do gotującej się masy. Podgrzewać często mieszając, chwilę gotować (masa może się przypalić). Ostudzić.
  • 4. Wszystkie składniki polewy gotować 10 min, od czasu do czasu zamieszać. Lekko przestudzić.
  • amer5. Wierzch upieczonego placka obłożyć galaretką, Następnie rozsmarować masę serowo-budyniową. Wierzch obsypać wiórkami kokosowymi i pokryć polewą toffi. Ciasto przechowywać w chlodnym miejscu.

Porady

Galaretkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. To samo można zrobić z plackiem amerykańskim.

Masę serowo-budyniową należy na tyle wystudzić, by nie dopuścić do rozpuszczania się galaretki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegalaretkatwarógbudyńtoffimorwy

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z konfiturą różaną i masą budyniową

Dodane przez: juchab

Sernik z konfiturą różaną i masą budyniową

Przepyszny sernik z cudownym aromatem...

Biszkopt z truskawkami i masą budyniową

Dodane przez: JoannaG

Biszopt z truskawkami i masą budyniową

Proponuje na dzisiaj biszkopt z...

Babeczki z masą budyniową i truskawkami.

Dodane przez: zielony liść

Babeczki z masą budyniową i truskawkami

Zostało mi trochę ciasta z tarty,...

wafle

Dodane przez: lucyna19

Wafle z masa karmelową i galaretką

Propozycja na deser dla małych...

Eklerki z masą budyniową.

Dodane przez: gogusia

Eklerki z masą budyniową.

Następny deser z parzonego ciasta....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE