ambrozja- składany sernik z bezą

4.5 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 40 min

Bardzo efektowne ciasto z wielu warstw. . Z podanej porcji wychodzi duża, solidna blacha więc spokojnie wystarczy dla sporej gromadki.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • *blaszka 25*34 cm
    Składniki:
    na blaty miodowe:

    300 g mąki
    150 g masła
    100 g cukru
    1 jajko
    2 łyżki ciepłego mleka
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki miodu
    na sernik:
    1kg sera na sernik z wiaderka
    6 żółtek
    1/2 szklanki cukru
    2 opakowania budyniu waniliowego
    100 g masła stopionego
    1/2 szklanki rodzynek
    na krem budyniowy:
    1 litr mleka
    3 opakowania budyniu waniliowego
    2 łyżki cukru
    300 g masła
    na bezę:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    dodatkowo:
    400 g gęstych powideł śliwkowych
    2 łyżki polewy czekoladowej (opcjonalnie, można pominąć)
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Miodownik Desery

Ambrozja- składany sernik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaty miodowe: sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na połowę. Każdą rozwałkować i upiec na papierze do pieczenia. Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić (można upiec nawet dwa dni przed składaniem ciasta).
  • 2. Sernik: żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie i stopione masło. Krótko zmiksować, na końcu dodać rodzynki. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 170*C, wystudzić (najlepiej przez noc).
  • 3. Krem budyniowy: budynie i cukier rozpuścić w połowie mleka. Resztę zagotować, wlać rozrobiony proszek i ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje wmiksować do niego masło i zagotować jeszcze raz, krótko do momentu, aż zacznie bulgotać. Nie studzić, gorącą masę podzielić na trzy części i przekładać placki w kolejności: blat miodowy-1/3 budyniu- ser-1/3 budyniu-blat miodowy-1/3 budyniu. Tak złożone ciasto odstawić do wystygnięcia, można nawet odłożyć je do następnego dnia ale najpierw trzeba zafoliować.
  • 4. Beza: białka ubić, kiedy będą sztywne powoli dodawać cukier. Pianę przełożyć do blaszki wyścielonej papierem (lub dociąć papier na wymiar ciasta i upiec na tacy z wyposażenia piekarnika) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C. Piec około 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec około 2 godzin. Jeśli beza będzie się zbytnio rumienić z wierzchu to należy jeszcze trochę obniżyć temperaturę. Wystudzić i delikatnie zdjąć z papieru. Na ostatniej warstwie budyniu rozsmarować powidła i nałożyć na nie bezę. Wierzch można popisać cienkimi paskami polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować