Ambasador wysoki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Trochę inny sposób na złożenie klasycznego"ambasadora".

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 duże jaja,
    150 ml drobnego cukru,
    150 ml mąki pszennej,
    50 ml mąki ziemniaczanej;
    Krem:
    500 ml mleka,
    4 żółtka,
    100 g cukru pudru,
    1 opakowanie(16 g) cukru waniliowego,
    60 g mąki ziemniaczanej,

    300 g masła,
    2 łyżki cukru pudru,
    2 łyżki (60 ml) spirytusu ,
    1/2 puszki ananasa,
    2 łyżeczki kakao,
    50 g czekolady(ulubionej),
    2 łyżki rodzynków ( namoczonych w alkoholu lub ciepłej wodzie);


    Poncz:
    0,5 szklanki mocnej herbaty z cytryną
    Dodatkowo:
    Kilka krążków bezowych lub beziki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ambasador wysoki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddziel żółtka od białek.Białka ubij do sztywności(uważaj żeby nie przebić),dodaj cukier po jednej łyżce.Do sztywnej piany dodaj po jednym żółtku,dokładnie miksując.Do masy jajecznej przesiej obie mąki i delikatnie wmieszaj je szpatułką lub rózgą kuchenną.
    Przełóż ciasto do tortownicy( śr.18 cm) i piecz w temp.170*C przez ok.35-40 min.(do suchego patyczka).Po upieczeniu upuść formę z biszkoptem z wysokości ok 50 cm.(biszkopt rzucany).Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.Następnie przekrój go na 3 blaty.
  • 2. Krem:
    Pierwsze pięć składników dobrze ze sobą połącz,np.blenderem.Postaw w garnku na średnim ogniu i zagotuj budyń.Cały czas mieszaj,najlepiej rózgą kuchenną,żeby nie powstały grudki. Na powierzchnię gotowego budyniu połóż folię spożywczą i zostaw do wystudzenia.
    Miękkie masło zmiksuj z dwiema łyżkami cukru pudru do białości.Dodaj po łyżce budyniu i ucieraj do otrzymania gładkiego kremu.Na koniec dodaj spirytus (można pominąć).
    Krem podziel na części:1/3 i 2/3. Do mniejszej części dosyp kakao i utrzyj do gładkości.Dodaj pokrojoną drobno czekoladę i namoczone rodzynki,wymieszaj łyżką.
    Do większej części dodaj drobno pokrojony ananas,wymieszaj.
  • Ambasador wysoki 3. Przełożenie:
    Pierwszy blat ciasta nasącz ponczem,wyłóż połowę jasnego kremu i wyrównaj.Przykryj kolejnym blatem,nasącz i wyłóż krem kakaowy.Na ciemnym kremie ułóż ciasno bezy i przykryj jasnym kremem,wyrównaj.Połóż ostatni biszkopt,nasącz ponczem.
  • Ambasador wysoki 4. Dowolnie udekoruj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (178 ocen)

image-16thti3

To może cię zainteresować