Masa:
około 400g masła
1 szklanka cukru
0.6l mleka
5 żółtek
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego (u mnie domowego)
2 kieliszki spirytusu
3 łyżki gorzkiego ciemnego kakao
50 g czekolady najlepiej deserowej
100g rodzynek
około 60 g orzechów laskowych
około 60 g orzechów włoskich
kilka plasterków ananasa z puszki pokrojonego w kosteczkę
sok z anannasa do nasaczenia biszkoptu
oraz
zielone winogrona przekrojone na polowe
2 galaretki zielone agrestowe
Ambasador-przekładaniec z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W 700 ml rozpuscic 2 galaretki agrestowe , odstawic az zacznie tężec.
2. Z podanych składników piec biszkopt.
Masło rozpuścić i wystudzić.
Białka ubić na sztywno.
Do sztywnej piany stopniowo dodawać cukier.
Ubijać do momentu aż piana będzie błyszcząca.
Dodać po jednym żółtku.
Dodać wystudzone masło i zmiksować.
Ciasto przelać na blaszke wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec ok. 20 minut w 170C
3. Masa:
Z 0.6l mleka odlać ok. 1\2 szklanki.
Większą cześć mleka zagotować.
W mniejszej części wymieszać: budyń,cukier, cukier waniliowy, żółtka i mąkę.
Ugotowac budyń, odstawic do przestudzenia.
Masło utrzeć na puch.
Cały czas miksując, do masła, partiami dodawać wystudzony budyń.
Gotową masę podzielić na dwie części.
- Do jednej części dodać pokrojonego w kosteczkę ananasa.
Do drugiej części dodać kakao, spirytus, pokrojoną w kosteczkę czekoladę, rodzynki i posiekane orzechy włoskie i orzechy laskowe
Biszkopt nasączyć sokiem spod ananasa.
Na biszkopcie rozsmarować masę kakaowa z czekolada i orzechami
Na ciemną masę wylać mase budyniowa z kawalkami ananasa
Na masie ułożyć pokrojone na połowe zielone winogrona.
Tort zalać tężejącą galaretką agrestowa
Ciasto schłodzic w lodówce, smacznego.
Komentarze