Ambasador-przekładaniec z winogronami

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

lekki rzezki delikatny i smaczy -ambasador z winogronami -idealny na kazda okazje!polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka
    1\2 szklanki cukru
    1\2 szklanki mąki pszennej
    50g rozpuszczonego i przetudzonego masła

    Masa:
    około 400g masła
    1 szklanka cukru
    0.6l mleka
    5 żółtek
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki cukru waniliowego (u mnie domowego)
    2 kieliszki spirytusu
    3 łyżki gorzkiego ciemnego kakao
    50 g czekolady najlepiej deserowej
    100g rodzynek
    około 60 g orzechów laskowych
    około 60 g orzechów włoskich
    kilka plasterków ananasa z puszki pokrojonego w kosteczkę
    sok z anannasa do nasaczenia biszkoptu
    oraz
    zielone winogrona przekrojone na polowe
    2 galaretki zielone agrestowe
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Wina

Ambasador-przekładaniec z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W 700 ml rozpuscic 2 galaretki agrestowe , odstawic az zacznie tężec.
    2. Z podanych składników piec biszkopt.
    Masło rozpuścić i wystudzić.
    Białka ubić na sztywno.
    Do sztywnej piany stopniowo dodawać cukier.
    Ubijać do momentu aż piana będzie błyszcząca.
    Dodać po jednym żółtku.
    Dodać wystudzone masło i zmiksować.
    Ciasto przelać na blaszke wyłożonej papierem do pieczenia.
    Biszkopt piec ok. 20 minut w 170C
    3. Masa:

    Z 0.6l mleka odlać ok. 1\2 szklanki.
    Większą cześć mleka zagotować.
    W mniejszej części wymieszać: budyń,cukier, cukier waniliowy, żółtka i mąkę.
    Ugotowac budyń, odstawic do przestudzenia.
    Masło utrzeć na puch.
    Cały czas miksując, do masła, partiami dodawać wystudzony budyń.
    Gotową masę podzielić na dwie części.
    - Do jednej części dodać pokrojonego w kosteczkę ananasa.
    Do drugiej części dodać kakao, spirytus, pokrojoną w kosteczkę czekoladę, rodzynki i posiekane orzechy włoskie i orzechy laskowe
    Biszkopt nasączyć sokiem spod ananasa.
    Na biszkopcie rozsmarować masę kakaowa z czekolada i orzechami
    Na ciemną masę wylać mase budyniowa z kawalkami ananasa
    Na masie ułożyć pokrojone na połowe zielone winogrona.
    Tort zalać tężejącą galaretką agrestowa
    Ciasto schłodzic w lodówce, smacznego.

Porady

25 na 25 blacha

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (170 ocen)

Ciasto bananowe z winogronami

To może cię zainteresować