Ciasto Ambasador pod gwiazdami

  • wyświetlono: 1198 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Delikatne w smaku ciasto, z niespodzianką w środku, którego uwieńczeniem są gwiazdki oblane galaretką:)

juchab
  • 50min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto kakaowe:
Masa kakaowa:
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki mleka
3 łyżki kakao
150g margaryny

Dodatkowo do ciasta kakaowego:
5 jajek
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Biszkopt:
3 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki
0,5 łyżeczki proszku

Krem budyniowy:
500ml mleka
0,5 szklanki cukru
4 łyżki mąki krupczatki
32g cukru waniliowego
250g masła

Mus owocowy:
1 galaretka truskawkowa
100g truskawek – mogą być mrożone

Dodatkowo:
1galaretka żółta rozpuszczona w 400ml wrzątku
Kokos do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Ambasador pod gwiazdami

  • 1. Masa kakaowa:Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zagotować. Wystudzić.

    Żółtka, mąkę, proszek i sodę utrzeć krótko z zimną masą kakaową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przełożyć do foremki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut 180 stopniach, patyczek po wbiciu w ciasto ma pozostać suchy. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
  • 2. Biszkopt: Z podanych składników przygotować i upiec biszkopt. W zimnym cieście za pomocą foremki w kształcie gwiazdki wyciąć dziurki, w równych rzędach.
  • 3. Krem budyniowy: Odlać 1 szklankę mleka i rozrobić w nim mąkę , pozostałe zagotować z cukrami. Roztwór wlać na gotujące sie mleko i ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem na puszystą masę.
  • 4. Mus owocowy: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Do gorącej wsypać zamrożone truskawki (jeśli są świeże poczekać aż galaretka wystygnie). Gdy zamrożone truskawki lekko zmiękną zblendować lub utrzeć mikserem na mus. Można je również zgnieść tłuczkiem do ziemniaków na miazgę.
  • biszkopt z musem5. Przełożenie:
    Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, wyłożyć biszkopt z dziurami. Do dziurek delikatnie włożyć mus truskawkowy – musi lekko tężeć. Wstawić do lodówki aby całkiem stężał. Następnie rozprowadzić 1/3kremu, ułożyć wycięte gwiazdki. Wolne miejsca zalać żółtą galaretką. Udekorować kokosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimus truskawkowy galaretka

Komentarze

Podobne przepisy

Ambasador

Dodane przez: PatiGotuje

Ciasto Ambasador

Dość nietypowe ciasto. Połączenie...

Ambasador

Dodane przez: Ciasta Moniki

Ambasador

Ciasto przełożone dwoma warstwami...

ambasador

Dodane przez: gnomcio

Ambasador

Pyszne ciasto biszkoptowe z dwiema...

image-0i0skej

Dodane przez: Tutu1232

Ciasto ambasador inaczej

kolejna rocznica ślubu i kolejny...

Ambasador

Dodane przez: Smakołyki_Kingi

Ambasador

Pyszne ciasto z dodatkiem brzoskwiń...

Ciasto Ambasador

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Ambasador - biszkopt z kremem, herbatnikami...

Ambasador, czyli biszkopt z dwoma...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE