TORT AMBASADOR

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten tort króluje w naszym domu juz od 30 lat i zawsze smakuje wyśmienicie;) Teraz zrobiłam go na urodziny mojej córki która jest fanką Psiego patrolu. Wycinanie tej postaci było bardzo trudne i pracochłonne i czasochlonne ale czego sie nie robi dla dziecka

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    1,5 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 żółtka
    2 kostki masła
    2 łyżki kakao
    orzechy krojone
    rodzynki
    bakalie
    czekolada gorzka
    ananasy z puszki
    1 galaretka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt na tortownicy i przekroić na dwa krążki. Naponczować (sok z ananasa z puszki ze spyrytusem)
    Masa;
    Szklanke mleka pół szkanki cukru i cukier waniliowy wlac razem do garnka lekko zagotować cały czas mieszając . Reszte ( pól szklanki mleka i pół szkanki cukru , 4 żółtka i mąke ziemniaczaną) utrzeć mikserem i dodać do gotującego sie mleka. Ugotować budyń z tego. Ostudzić. Utrzeć dwie kostki masła stopniowo dodając zimny budyń. Mase podzielić na dwie części
    Do pierwszej dodac pokrojone orzechy, czekolade rodzynki( zalewam w małej misce wódką tak na dwie godzinki przed pieczeniem) kakao wymieszac i wyłożyć na pierwszy krążek biszkoptowy. To nakryć drugim krążkiem i dać drugą mase ( ananasy pokroić w kostkę i wymieszac ) na tak przygotowany tort wylewamy galaretkę pomaranczową.

Porady

Do masy ciemniej można z powodzeniem dodac wódki co podniesie walory smakowe tortu. Życzę smacznego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować