Ambasador

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ciasto a raczej deser, jest znane w moim domu od lat. Robimy je na szczególne okazje.

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    * 4 jajka
    * 4 łyżki cukru
    * 4 łyżki mąki krupczatki
    * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 1 łyżka oleju

    Masa:
    * 0,75 ml mleka
    * szklanka cukru
    * 4 łyżki mąki pszennej
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    * 1 i 1/2 kostki masła

    Dodatki:
    * puszka ananasa
    * 1 tabliczka gorzkiej czekolady
    * czubata łyżka kakao
    * 2 galaretki żółte
    * 1 galaretka (np. niebieska)
    * 1 galaretka (np. różowa)
    * kieliszek spirytusu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dekoracja:
    Galaretki niebieską i różową, osobno rozpuścić we wrzącej wodzie, wylać do płaskiego naczynia (aby miała grubość 1cm) i odstawić do całkowitego zastygnięcia.

    Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę z proszkiem a na koniec olej.
    Gotowe ciasto wylać do dużej formy i piec około 20 minut w temp. 180 st.C.

    Masa:
    Z mleka odlać szklankę i roztrzepać w nim obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać do niego mieszankę mączną, ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go z masłem,dodają kieliszek spirytusu.
    Gotową masę podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i jeszcze dokładnie utrzeć na koniec dodając posiekaną czekoladę a do jasnej masy dodać pokrojonego w kostkę ananasa.

    Na biszkopt wyłożyć ciemną masę a na nią wyłożyć jasną. Na wierzch poukładać Wycinane foremkami do ciastek wzory ze stężałych galaretek i wierzch zalać rozpuszczoną i lekko tężejącą żółtą galaretką.
    Całość wstawić do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować