Ambasador

0 (0 ocen)

  • 1 min

Ciasto urzekło mnie smakiem - nie za słodkie i delikatne...

  • 1 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -5 jaj
    -5 łyżek cukru
    -5 łyżek mąki
    -1 cukier waniliowy
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -sok z połówki cytryny

    KREM:
    -6 żółtek
    -350 g cukru
    -1.5 kostki margaryny
    -500 ml mleka
    -20 g mąki ziemniaczanej
    -sok z 2 cytryn
    -kieliszek whiskey
    -1 puszka ananasów w kawałkach
    -2.5 łyzki kakao
    -1/3 szkl rodzynek (nasączyć w whiskey)
    -80 g zmielonych grubo orzechów

Ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników pieczemy biszkopt na blaszce kwadratowej, średniej.
  • ambasador 2. Z mleka odlewamy 1/2 szkl., resztę zagotować. Pół szkl. mleka zmiksować z żółtkami i mąką. Do gotującego mleka dodajemy zaprawę i gotujemy budyń. Studzimy i zimne ucieramy z masłem. Na koniec dodajemy sok z cytryn. Biszkopt smarujemy cienko kremem, wykładamy ananasy i znów cienko smarujemy kremem.

    Resztę kremu miksujemy z kakao i dodajemy rodzynki z alkoholem oraz orzechy. Wykładamy na ciasto i schładzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy