Ambasador

4.5 (173 ocen)

Przepis znaleziony na Smakerze

Składniki:

  • Składniki:

    6 jajka
    12 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Biszkopt biały:
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru

    Masa:
    1 kostka margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    2 czerwone galaretki
    owoce - u mnie truskawki, ale mogą być brzoskwinie lub ananasy
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec ciemny biszkopt w dużej blaszce, wystudzić i przekroić na pół. W tym celu białka ubijam z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu dodaję ocet, mieszam i przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 45 min w temp. 160'C.Białka ubić na sztywną pianę dodając porcjami cukier, dodać żółtka roztrzepane z 4 łyżkami zimnej wody, chwilę ubijać na koniec połączyć mąką. Delikatnie wymieszać i piec w blaszce do keksu ok 25 min.W ten sposób przygotować biszkopt biały. Wystudzić. W między czasie utrzeć margarynę z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać po łyżce śmietanę, cały czas ucierając.Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody.Pierwszą część biszkoptu posmarować połową masy, biały biszkopt pokroić na paseczki i układać w kwadraty na masie, w środek kwadratów ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką, wyłożyć resztę masy i przykryć ciemnym biszkoptem. Całość odstawić by masa stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (178 ocen)

image-16thti3

To może cię zainteresować