Amaretti

  • wyświetlono: 268 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Na jeden kęs :)

Składniki

- 170 g zmielonych migdałów;
- 150 g cukru pudru;
- 2 białka;
- szczypta soli;
- 15 ml likieru amaretto.





Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Amaretti

  • 1. Do miski przesiej cukier puder i wymieszaj go z migdałami.
    Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
    Kolejno do piany delikatnie wmieszaj migdały z cukrem. Dodaj likier i wymieszaj. Powinna powstać gęsta i klejąca masa.
    Blaszkę wyłóż papier do pieczenia i za pomocą zwilżonej w zimnej wodzie łyżeczki, wykładaj masę, tworząc malutkie ciasteczka
    Piecz około 15 minut w temperaturze 170ºC, do lekkiego zezłocenia. Ciasteczka pieczone krótko będą miękkie w środku i ciągnące. Pieczone dłużej będą chrupiące i bardziej suche.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciez_roznych_stron_swiataciasteczkaamarettoamaretti
 

Komentarze

Podobne przepisy

puszysty sernik z wiaderka

Dodane przez: katrinaM24

lekki puszysty sernik z wiaderka

ciasto lekkie i puszyste jak chmurka

Sernik na herbatnikach

Dodane przez: AnkaFiranka

Łatwy sernik na herbatnikach

Sernik na herbatnikach to sernik...

Panna cotta z musem truskawkowym

Dodane przez: Ola1984

Truskawkowa panna cotta

Pyszny i efektowny deser. Idealny...

Faworki pieczone w piekarniku

Dodane przez: AnkaFiranka

Faworki (chrust) pieczone w piekarniku

Faworki pieczone mają o znacznie...

image-061sa16

Dodane przez: JulkaTomeczek

Jabłecznik z kruszonką

Pyszny jabłecznik z dużą ilością...

Kruche rogaliki z powidłami

Dodane przez: joanna30

Kruche rogaliki z powidłami

Pyszne, kruchutkie rogaliki sprawdzą...