Amarantusowe kotleciki z kurczakiem w sosie pieczarkowo - koperkowym

  • wyświetlono: 435 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Propozycja na delikatne i mięciutkie, amarantusowe kotleciki z kurczakiem, otulone sosem pieczarkowo - koperkowym. Wykonanie wymaga kilku etapów, ale efekt końcowy wynagradza czas przygotowań :)

Kasia Futka
  • 60min

Składniki

- 600 g piersi z kurczaka
- 2 szklanki ekspandowanego amarantusa
- 500 g pieczarek
- 3 białe cebule
- 1 pęczek świeżego koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 180 g jogurtu greckiego
- mąka
- olej rzepakowy (do smażenia)
- 1 litr bulionu drobiowego
PRZYPRAWY:
- sól morska
- cząber
- czarny pieprz
- koperek suszony

Sposób przygotowania przepisu:

Amarantusowe kotleciki z kurczakiem w sosie pieczarkowo - koperkowym

  • 11. Cebule kroimy w kostkę i szklimy je na oleju rzepakowym. Przekładamy do miseczki.
  • 22. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy do momentu odparowania wody.

    * Pieczarki smażymy na patelni, na której wcześniej szkliliśmy cebule.

    Pieczarki odkładamy do naczynia i studzimy.
  • 33. Następnie 1 szklankę ekspanowanego amarantusa zalewamy połową szklanki mleka i przystępujemy do przygotowania kotlecików.
  • 44. W maszynce do mięsa mielimy piersi z kurczaka, oczyszczone wcześniej z błonek i włókien wraz z: 4 łyżkami zeszklonej cebulki, 2 łyżkami podsmażonych pieczarek, 2 ząbkami czosnku oraz amarantusem namoczonym w mleku.
  • 55. Do zmielonych składników dodajemy 1 jajko, 1 łyżeczkę koperku, 0,5 łyżeczki cząbru, szklankę suchego amarantusa ekspanowanego i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem.
  • 66. Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy delikatnie w mące* i smażymy na złoty kolor na oleju rzepakowym.

    * w wersji bezglutenowej polecam mąkę gryczaną
  • 77. Usmażone kotleciki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
  • 88. Następnie do gotującego się bulionu drobiowego wrzucamy odsączone z oleju kotleciki i gotujemy przez około 10 minut.
  • 99. Po tym czasie wyciągamy kotleciki, a do bulionu dodajemy pozostałą część zeszklonej cebulki, podsmażonych pieczarek oraz jogurt grecki. Zawartość garnka miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę.

    Do zmiksowanej masy dodajemy posiekany drobno świeży koperek i zagotowujemy.

    * w razie konieczności sos doprawiamy solą morską

    Na koniec do powstałego sosu ponownie wkładamy kotleciki i gotowe!
  • 1010. Życzę smacznego! :)

Porady

Kotleciki w sosie pieczarkowo - koperkowym podajemy z lekką sałatką np. ze świeżej rukoli lub szpinaku baby.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodymielone drobiowekotleciki z kurczakaAmarantusowe kotleciki z kurczakiem w sosie pieczarkowo - koperkowym

Komentarze

Podobne przepisy

image-20895v5

Dodane przez: mala230619

Pierś z kurczaka w sosie grzybowo koperkowym

Obiad ten zrobiłam dla męża, miała...

WARZYWNE KOTLECIKI Z SOSEM KOPERKOWYM !

Dodane przez: Czarnaewelinka

WARZYWNE KOTLECIKI Z SOSEM KOPERKOWYM !

Świetne danie nadające się na kolację....

Kurczak w sosie pieczarkowym

Dodane przez: joanna30

Kurczak w sosie pieczarkowym

Świetny pomysł na szybki i smaczny...

kurczak w sosie koperkowym

Dodane przez: czekoladka

Kurczak zapiekany w sosie koperkowym

Kurczak podany w ten sposób jest...

Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Dodane przez: anjaa

Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Pyszne danie obiadowe, kotleciki...

Kurczak

Dodane przez: JulkaTomeczek

Kurczak w sosie pieczarkowym

Moja rodzina uwielbia mięso z kurczaka,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE