Amarantusowe gruszki z czekoladą

0 (0 ocen)

Bardzo zdrowy deser, moje dzieci go "pałaszują" szybciutko. Popping - czyli ekspandowane nasiona amarantusa są bardzo smaczne i nadają się do nadziewania owoców itp.Dobre dla osób na diecie bezglutenowej.

Składniki:

  • 2 duże gruszki (np. odmiany konferencja)
    4 kopiaste łyżki poppingu (czyli ekspandowanych nasion amarantusa)
    kopiata łyżka syropu klonowego lub miodu
    kopiata łyżka nasion słonecznika
    płaska łyzeczka cynamonu

    połowa tabliczki gorzkiej czekolady
    1,5 łyżki masła

Amarantusowe gruszki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gruszki 1. Gruszki myjemy, osuszamy i obieramy w całości ze skórki. Następnie przekrawamy na pół i wydrążamy deklikatnie środek.
  • mieszamy składniki 2. Popping mieszamy z nasionami słonecznika, cynamonem i syropem klonowym. Nadziewamy gruszki.
  • nadziane gruszki 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem wlewamy 3/4 szklanki wody i układamy nadziane gruszki.
  • 4. Pieczemy bez przykrycia w nagrzanym piekarniku (200 stopni) dokładnie przez 20 minut. Gruszki mają być miękkie, ale nie twarde.
  • 5. W małym garnuszku topimy masło i dodajemy kawałki czekolady, dokładnie mieszamy. Możemy tez roztopić najpierw czekolade w mikrofalówce, a poźniej dodać masło i wymieszać.
  • 6. Ciepłe gruszki polewamy sosem czekoladowym i się zajadamy, lekko chrupiąc poppingiem......

Porady

Popping jest do kupienia w różnych sklepach (większych lub tych ze zdrową żywnością). Ja kupuję akurat w sklepiku zielarskim. Amarantus jest produktem bezglutenowym. Jeżeli ktoś lubi słodki deser - mozna dodać więkcej syropu klonowego/miodu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy