Amarantusowe ciasteczka z rabarbarem

4.5 (156 ocen)

Smaczne kruche ciasteczka z kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru z pewnością przypadną do gustu wielbicielom słodkości i rabarbaru :)

Składniki:

  • 120 g mąki z amarantusa
    80 g mąki pszennej
    100 g masła
    jajko
    50 g cukru trzcinowego

    Nadzienie:

    300 g rabarbaru
    pół szklanki cukru
    łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Amarantusowe ciasteczka z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciastka zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.

    Rozwałkowujemy i wycinamy okrągłe ciasteczka.

    W połowie z nich wykrawamy na środku dziurki.

    Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Rabarbar obieramy z włosków, kroimy na niewielkie kawałki i wkładamy do garnuszka.

    Zasypujemy cukrem i na małym ogniu rozgotowujemy go aż się rozpadnie.

    Doprawiamy cynamonem i gotujemy jeszcze około 15 minut aż zgęstnieje.

    Upieczone ciasteczka przekładamy konfiturą.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować