AMARANTUSOWE BATONIKI Z CHIA BEZ CUKRU

0 (0 ocen)

Batoniki możecie owinąć w celofan i podarować bliskiej osobie, nic tak nie cieszy jak własnoręcznie przygotowane podarki. Z podanych składników wyszło mi 10 szt batoników po około 81 kcal jedna sztuka.

Składniki:

  • 1 mocno dojrzały banan-ok. 115 g
    100 g suszonych daktyli
    25 g suszonej żurawiny
    15 g nasion chia
    2 łyżki wody
    ok. 70 g amarantusa ekspandowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony Przekąski

Amarantusowe batoniki z chia bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki przełożyć daktyle, zalać wrzątkiem i zostawić na co najmniej 30 minut. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do blendera. Dodać pokrojonego na grube plastra banana i zmiksować całość. Jeśli miksowanie będzie "ciężko" szło dodać odrobinę wody i wszystko ładnie się zmiksuje. Masę przełożyć do miski.
  • 2. Dodać żurawinę ( nie namaczać) i nasiona chia. Wymieszać. Dodać amarantus i wymieszać ( ilość poppingu należy dostosować do wilgotności reszty składników-masa powinna być zwarta ale niezbyt mocno).
  • 3. Blachę od piekarnika lub blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć masę na batoniki. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st i piec około 20 minut. Wyjąć. Dokładnie ostudzić i pokroić na paski. W dniu upieczenia są dosyć "giętkie", po przeleżeniu nocy są twardsze i sztywniejsze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nasiona chia Amarantus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować