Batoniki możecie owinąć w celofan i podarować bliskiej osobie, nic tak nie cieszy jak własnoręcznie przygotowane podarki. Z podanych składników wyszło mi 10 szt batoników po około 81 kcal jedna sztuka.
Składniki:
1 mocno dojrzały banan-ok. 115 g
100 g suszonych daktyli
25 g suszonej żurawiny
15 g nasion chia
2 łyżki wody
ok. 70 g amarantusa ekspandowanego
Amarantusowe batoniki z chia bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki przełożyć daktyle, zalać wrzątkiem i zostawić na co najmniej 30 minut. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do blendera. Dodać pokrojonego na grube plastra banana i zmiksować całość. Jeśli miksowanie będzie "ciężko" szło dodać odrobinę wody i wszystko ładnie się zmiksuje. Masę przełożyć do miski.
2.Dodać żurawinę ( nie namaczać) i nasiona chia. Wymieszać. Dodać amarantus i wymieszać ( ilość poppingu należy dostosować do wilgotności reszty składników-masa powinna być zwarta ale niezbyt mocno).
3.Blachę od piekarnika lub blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć masę na batoniki. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st i piec około 20 minut. Wyjąć. Dokładnie ostudzić i pokroić na paski. W dniu upieczenia są dosyć "giętkie", po przeleżeniu nocy są twardsze i sztywniejsze.
Komentarze