Alpejska szarlotka ze śmietaną i cynamonem

  • wyświetlono: 148 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Jabłka ze śmietaną i cynamonem to bardzo delikatne połączenie,które zachwyci każdego.

C360_2021-01-14-23-24-35-008
  • 7 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:

200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 Cukier wanilinowy 8 g
100 ml oleju

Krem z białej czekolady:
100 g białej czekolady
750 ml śmietanki 30%

Warstwa jabłkowa:

1.5 kg jabłek
50 ml wody
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 galaretki cytrynowe
500 ml wody

Dodatkowo:
1 łyżka cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Alpejska szarlotka ze śmietaną i cynamonem

  • 1. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.Następnie białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy.Następnie zmniejsz obroty miksera i cały czas ubijając, dodawaj żółtka, a później wlej olej.Na koniec delikatnie dodaj do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Ciasto wyłóż w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 25 minut.Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

    Białą czekoladę i 250 ml śmietanki rozpuść w garnku, wymieszaj. Przelej do miseczki i schłodź.

    Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka, dodaj wodę, cukier i cynamon.
    Podsmażaj przez około 5 minut, do momentu, aż jabłka delikatnie się rozgotują. Odstaw je do lekkiego przestudzenia.Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku,a następnie dodaj do jabłek i dokładnie wymieszaj.Gdy jabłka trochę przestygną, wyłóż masę na ciasto. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
    Schłodzoną wcześniej czekoladę przelej do wysokiej misy. Dodaj pozostałą ilość schłodzonej śmietanki i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.
    Krem przełóż na masę jabłkową. Górę oprósz cynamonem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieurodzinykremówkaszarlotkaSylwesterciasta świąteczneciasto jabłkoweciasta z jabłkamipomysł na ciastoszarlotka alpejska

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka pachnąca cynamonem

Dodane przez: bozena45pp

Szarlotka pachnąca cynamonem

Szarlotka jest ulubionym ciastem...

Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonem i kruszonką

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonem i kruszonką

Pyszne sezonowe ciasto. Idealne...

image-0y3kd1v

Dodane przez: anita176

Ciasto ze śmietaną i ptasim mleczkiem

Smaczne i ciekawe ciasto

Tort ze śmietaną i mascarpone

Dodane przez: zzewa

Tort ze śmietaną i mascarpone

Torcik przygotowany przeze mnie...

kruche ciasto ze śliwkami

Dodane przez: Maggie79

Kruche ciacho ze śliwkami,cynamonem i orzechami

Pyszne jesienne ciasto o wspaniałym...

Szarlotka królewska z bitą śmietaną

Dodane przez: joanna30

Szarlotka królewska z bitą śmietaną

Uwielbiam takie lekkie ciasta do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE