Alpejska pianka z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Proste i smaczne ciasto.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Na biszkopt
    4 jajka
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru trzcinowego (jeżeli nie macie akurat, to może być biały)
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kopiasta łyżka kakao
    2 łyżki wody

    Na różową piankę
    2 galaretki wiśniowe (ewentualnie o smaku owoców leśnych lub ciemnej porzeczki)
    700 ml wody
    500 ml śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru

    Pozostałe
    1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona)
    1/2 słoika dżemu (z czerwonych owoców, czyli może być wiśniowy, truskawkowy itp.)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka

Alpejska pianka z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka (pojedynczo). Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać wodę, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm.
  • 2. Porzeczki zalać wodą (3-4 litry), dodać 3 łyżki cukru i zagotować. Po zagotowaniu zostawić na minutę i od razu wyłączyć palnik. Kompot można dosłodzić i wypić, zaś porzeczki wyłowić sitkiem i zostawić do ostygnięcia.
  • 3. Pianka: W garnuszku zagotować 700 ml wody, wyłączyć palnik i wsypać mieszając dwie galaretki o wybranym smaku. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę wlać do miski i ubijać, pod koniec dodać cukier puder, wstawić do lodówki. W momencie gdy galaretka zacznie już lekko tężeć, dodawać ją partiami do ubitej śmietany i miksować. Jeżeli pianka jest jeszcze luźna, to wstawić ja na 5 minut do lodówki (nie dłużej, bo bardzo szybko tężeje).
  • 4. Wykonanie ciasta: Na ostudzonym biszkopcie posmarować cienką warstwę dżemu, następnie ułożyć dobrze odsączone porzeczki. Na porzeczkach rozsmarować piankę. Górę ciasta można posypać lekko kokosem.

Porady

Ciasto można zrobić na wiele sposobów. Zamiast porzeczek użyć można wiśni, truskawek lub agrestu, zaś sama pianka może być w jednym kolorze lub wielu. Ja zrobiłam ciemny biszkopt, ale jasny będzie pasował również. Zapraszam więc do przeczytania przepisu i zachęcam Was do własnych interpretacji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować